Mathieu van der Poel is voor de vierde keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden. De Nederlander rekende aan de Belgische kust af met thuisfavoriet Wout van Aert, die in de beginfase juist de beste papieren had. Beide renners kenden in Oostende pech, maar Van der Poel bleek desondanks toch de sterkste te zijn.

Alle ogen waren op Van der Poel en Van Aert gericht. Van der Poel zag zijn landgenoten zaterdag en zondagmiddag al het goede voorbeeld geven door alle regenboogtruien te verzamelen. De start om 15.15 uur was echter voor Van Aert, die als eerste het strand van Oostende opreed. Van der Poel zat echter niet ver en zat er na de looppassage alweer bij.

In de tweede ronde maakte Van der Poel foutjes en kwam hij twee keer ten val. Van Aert profiteerde en pakte plots meer dan tien seconden op de Nederlander, die vooral bij zijn tweede val hard in aanraking kwam met het veld doordat hij in een verkeerd spoor terechtkwam.

WK veldrijden 2021
Beeld van de eerste ronde.

De wedstrijd leek even beslist, maar toen reed Van Aert lek en haalde Van der Poel hem rap in. Van een achterstand van 15 seconden reed Van der Poel plots 10 seconden vóór de Belg. Halfweg koers naderde Van Aert Van der Poel tot op drie seconden, maar vanaf dat moment liep zijn achterstand alleen maar verder op. In de voorlaatste ronde leek het verzet gebroken en stormde Van der Poel op zijn vierde wereldtitel af.

Met grote voorsprong op Van Aert mocht Van der Poel het zegegebaar maken. Na 2015, 2019 en 2020 is het de vierde wereldtitel in het veld voor de renner van Alpecin-Fenix. Van Aert pakte het zilver, Toon Aerts rekende in de strijd om het brons af met Tom Pidcock.

Mathieu van der Poel 2021

WK veldrijden 2021  WK veldrijden 2021