Garmin komt in mei met twee nieuwe fietscomputers, de Edge 530 en de Edge 830. Beide computers hebben veel weg van de bestaande modellen, de verbeteringen zitten vooral in de navigatie en performance analyse. De Egde 530 komt beschikbaar vanaf 300 euro, de Edge 830 begint bij 400 euro.

Veel hetzelfde, maar nuttige verbeteringen

Net als bij de voorganger, de Edge 520, heeft ook de 530 alleen fysieke knoppen en geen touchscreen. Het kleurenscherm is nu 2,6″, iets gegroeid dus. De Edge 830 werkt nog steeds een touchscreen, ook in 2.6″. Volgens Garmin is de responsiviteit van het scherm verbeterd, vooral fijn bij regen en wanneer je handschoenen draagt. Beide modellen gebruiken verzamelde gebruikersdata om de meest populaire routes te selecteren tijdens het navigeren. Op de 830 kun je rechtstreeks op het toestel routes maken, iets dat met de 530 niet kan.

Crash notificatie is gebleven. Als de computer denkt dat je gevallen bent, wordt er automatisch een berichtje verstuurd naar vooraf gekozen contactpersonen. Daarvoor moet de computer wel verbonden zijn met de companion app op je telefoon. Ook de groupride functies zijn onveranderd.

Crash notificatie

Beide computers moeten nu 20 uur op een batterij kunnen werken. Met een externe accu kun je daar nog eens 20 uur bij doen. Dat is wel een accessoire die je los moet aanschaffen. Naast de accu is ook de processor verbeterd. Daardoor worden onder andere routes en routewijzigingen sneller berekend. De nieuwe Edge computers werken met ANT+, BLE en Wifi….altijd verbonden dus.

Je zou de fietscomputer als fietsalarm kunnen gebruiken. Als je fiets tijdens een koffiestop wordt verplaatst krijg je een melding op je telefoon. Het alarm gaat ook af en dat kan alleen met een pincode worden gestopt. Moet je dus wel je fiets én je fietscomputer ergens laten staan, lijkt me niet heel verstandig. Tenzij je op je fietsschoenen achter je piepende fiets aan wilt rennen.

Meer informatie voor jou

Beide Edge computers focussen meer op het aanbieden van informatie aan de gebruiker. Zowel tijdens als na de rit. De ClimbPro functie is daar een mooi voorbeeld van. Het resterende aantal hoogtemeters en de te verwachten hellingshoek worden getoond tijdens het beklimmen van een col. Handig bij het bepalen van je inspanning. Nog zo’n handigheidje is dat je kunt instellen dat je een waarschuwing krijgt wanneer je moet eten of drinken, iets dat in het vuur van de strijd nog wel eens vergeten wordt.

Via de Connect IQ store kun je nog een flink aantal extra ‘widgets’ toevoegen aan de Edge computers. Weersvoorspellingen, mooie grafische schermen, Strava, Komoot, Yelp en nog veel meer.

Off-road verbeteringen

Er is vooral goed nieuws voor off-road rijders. De mtb versies van de nieuwe Garmin’s komt met voorgeladen Trailforks data. Hiermee zie je trails en de ratings van meer dan 80 landen, ook Nederland en België zijn goed vertegenwoordigd. Je ziet hier mee ruim op tijd wat voor splitsing er aan zit te komen.

Ook nieuw op deze Edge computers is dat er wordt er gemeten hoe vaak je los komt van de grond, hoe ver je dan vliegt en wat je hangtime is. Niet echt nuttig misschien, maar wel cool! Ook zie je waardes voor Grit en Flow. Die eerste geeft aan hoe moeilijk de track is, de tweede of je er een beetje soepel naar beneden gaat.

Vermogensmeters

Als je een vermogensmeter gebruikt zul je blij worden van de alle data die direct op het scherm getoverd kan worden. Alle instellingen kun je overigens direct op het toestel aanpassen. Je hebt daarvoor de companion app niet nodig. Garmin benadrukt dat dit een pluspunt is ten opzichte van de computers van Wahoo. Ze voelen kennelijk de hete adem in de nek. Geruchten zijn dat Wahoo, ook in mei, met een nieuwe fietscomputer komt onder de naam Wahoo Elemnt Roam. Iets tussen een Bolt en een Elemnt in.

Nieuwe sensoren

Niet alleen de fietscomputers zijn vernieuwd. Er is ook een Speed Sensor 2 en een Cadence Sensor 2 aan het assortiment toegevoegd. Beide werken met ANT+ en Bluetooth.

Prijzen en bundels

De nieuwe Garmin Edge computers worden in week 20 verwacht. De prijzen zijn als volgt:

  • Garmin Edge 530, €299,99
  • Garmin Edge 530 Performance bundel, €399,99
  • Garmin Edge 530 Mtb bundel, €369,99
  • Garmin Edge 830, €399,99
  • Garmin Edge 830 Performance bundel, €499,99
  • Garmin Edge 830 Mtb bundel, €469,99

De computers zijn al te ‘pre-orderen’, bijvoorbeeld bij Futurumshop. De Edge 530 via deze link en de Edge 830 hier. Ze worden als het goed is vanaf 13 mei uitgeleverd.


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.