In de Giro d’Italia van 2022 zag je regelmatig de fittracker van Whoop in beeld. Verschillende renners waaronder Mathieu van der Poel droegen de zwarte armband, die realtime de hartslag op TV liet verschijnen. Best een mooie toevoeging, dat je vanaf de bank de hartslag van Mathieu kan zien als hij afziet op de zoveelste col of sprint. Ik hoop dan ook dat het delen van rennersdata een stevig vervolg krijgt komend seizoen. Ik ben dan geen Mathieu, maar mocht in de afgelopen maanden wel de Whoop dragen en deel in deze review mijn ervaringen.

Geen smartwatch

Whoop is Amerikaans en hun fittracker is sinds 2015 op de markt. Inmiddels zijn ze toe aan versie 4.0, die ik heb getest. Laat ik direct duidelijk maken dat de Whoop geen smartwatch is, wat ze zelf ook benadrukken in hun communicatie. De Whoop bestaat uit een makkelijk te dragen armband (kleur naar keuze) met een sensor die 24/7 data verzamelt; om inzicht te geven in hoe je lichaam presteert en tegelijkertijd hoe je conditie en herstel kan verbeteren. De armband bevat geen display en je krijgt dan ook geen notificaties te zien.

Abonnement en prijzen

Door het afsluiten van een abonnement ontvang je de Whoop-armband en heb je toegang tot de app die inzicht geeft in hoe je lichaam presteert. Je kan kiezen uit verschillende abonnementen met een minimale duur van 12 maanden à 30 euro. Op jaarbasis betaal je dus 360 euro, wat best prijzig is in verhouding tot de eenmalige aanschaf van een smartwatch of andere fittracker. Whoop geeft wel korting als je direct kiest voor een afname van 24 maanden, dan betaal je 480 euro. De armband is waterbestendig (tot 10 meter) en wordt geleverd met een lader, die je ook kan gebruiken tijdens het dragen. Gemiddeld heb ik de accu van de Whoop om de vier dagen opgeladen.

Aandachtsgebieden en lichaamswaarden is data

Whoop richt zicht op 3 aandachtsgebieden: 1; inspanning (strain), 2; herstel (recovery), 3; slaap (sleep). Dit doet Whoop door continu te meten hoeveel inspanning je hebt ervaren door dagelijkse activiteiten in combinatie met sporten, wat je herstel is en hoe je slaapt.

De armband registreert de volgende vijf lichaamswaarden: 1; rusthartslag, 2; hartslagvariabiliteit (het verschil in tijd tussen opeenvolgende hartslagen), 3; ademhalingsfrequentie per minuut in rust, 4; bloedoxygenatieniveaus (hoeveelheid zuurstof door je bloedbaan circuleert) 5; gemiddelde huidtemperatuur.

Health monitor

In de ‘health monitor’ kan ik dagelijks inzien wat deze waarden zijn en of ze eventueel afwijken van mijn dagelijkse gemiddelde. Je krijgt een range te zien die is opgebouwd over je laatste 30 dagen en verdeeld is in een groene, oranje en rode zone. In de afgelopen maanden kwam het één keer voor dat ik in de oranje zones belandde. Dit was een goed voorspellende boodschap van Whoop, want al vrij snel werd ik geveld door het coronavirus.

Naast de data die gemeten wordt door de armband vraagt Whoop je om een dagelijkse vragenlijst te beantwoorden. Vragen over hoe je je voelt, hoeveel koffie je hebt gedronken, suiker hebt geconsumeerd et cetera. De vragenlijst kan je zelf aanpassen naar wat voor jou relevant is. Deze data gebruikt Whoop om te komen tot een nog scherpere analyse en persoonlijk advies.

Kortom een berg data! Als je eenmaal doorhebt hoe de app werkt, dan krijg je snel grip op hoe je de data over strain (inspanning), herstel (recovery) en slaap (sleep) moet interpreteren. De app combineert strain en recovery als overview; dit geeft aan of ik mijn inspanningen kan opvoeren of juist voor rust moet kiezen.

Wekelijks overzicht

Het wekelijkse overzicht verdeeld over strain, recovery en slaap vind ik uitstekend werken. Ik kan goed aflezen wat ik op 7-daagse basis lichamelijk presteer en hoe mijn lichaam hierop reageert. Denk aan calorieën, gemiddelde hartslag, hoe ik herstel en wat mijn slaapprestaties zijn. Na een nacht slapen krijg ik inzicht in hoe ik hersteld ben van de dag ervoor en wat het advies is voor een optimale hoeveelheid inspanning (strain) voor de dag die komt. Whoop houdt rekening met de opgebouwde data van de weken ervoor en neemt dit mee in hun analyse en advies. Whoop houdt overigens geen rekening met een sportief doel in het vooruitzicht.

De armband registreert mijn hartslag tijdens het fietsen uitstekend, dit is niet altijd een gegeven. De koppeling met Zwift of mijn Hammerhead-fietscomputer werkt zonder problemen. De Whoop herkent op een gegeven moment om welke sportieve activiteit het gaat en maakt zelfs onderscheid tussen fietsen op de weg of mountainbiken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een training ontbreekt want Whoop registreert dit zelf.

Voor wie?

De Whoop is overall goed bevallen. De armband is sober maar stijlvol, prettig om te dragen en eenvoudig in gebruik. Bovendien werkt de band als hartslagmeter uitstekend voor je fietsactiviteiten. Is het voor iedereen geschikt en betaalbaar? Nee, daar wringt de schoen. Als je het leuk vindt om dagelijks met data bezig te zijn, dan is het een uitstekende fittracker die doet wat Whoop belooft. De grote hoeveelheid data kan je dagelijks gebruiken voor het optimaliseren van je sportieve prestaties en hoe je prioriteit kan geven aan je herstel en slaaprituelen. Wel hangt daar een stevig prijskaartje aan door het abonnementsmodel. Zelf vind ik het gebrek aan een ‘klokje’ een gemis en dat biedt mijn smartwatch dan weer wel. Ik ben benieuwd of ze bij Whoop dit in de toekomst wel mogelijk maken. Uiteindelijk is de vraag welke data en functies jij belangrijk vindt en hoeveel je wilt uitgeven. Tot slot, vertrouw niet alleen op je fittracker of smartwatch, maar leer zelf ook naar je lichaam te luisteren.

Wil je meer informatie over de Whoop 4.0 of één bestellen? Dit kan eenvoudig via de website van Whoop.