4 december 2017 | Michael Kerkhof

Dumoulin en Van der Breggen nog in de race

Tom Dumoulin maakt nog altijd kans om uitgeroepen te worden tot Sportman van het Jaar 2017. De winnaar van de Giro d’Italia en wereldkampioen tijdrijden zat samen met Bauke Mollema en Dylan Groenewegen in de voorselectie, maar maakt als enige wielrenner nog kans op de eretitel. Hij is door de vakjury samen met Sven Kramer en Max Verstappen genomineerd.

Stiekem verwacht

Mollema, Groenewegen, Michael van Gerwen (darts), Ferry Weertman (openwaterzwemmen), Kenley Jansen (honkbal), Sjinkie Knegt (shorttrack), Kjeld Nuis en Jan Smeekens (schaatsen) vielen af. In Milaan kreeg Dumoulin de enveloppe met daarin de uitnodiging voor het Sportgala uitgereikt. “Ik vind het een eer dat ik genomineerd ben”, zei Dumoulin tegen de NOS. “Ik had het stiekem al gehoopt en eigenlijk ook wel verwacht, mag ik dat zeggen? Ik vind dat ik best een goed jaar heb gehad.”

Dumoulin neemt het op 19 december op tegen Kramer en Verstappen. Kramer werd zowel Europees- als wereldkampioen allround en won de 5 en 10 kilometer op het WK afstanden. Verstappen kende in de Formule 1 een moeizame start van het seizoen, maar won uiteindelijk toch twee GP’s. Vorig jaar werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar.

Van der Breggen blijft in de race

Bij de vrouwen waren er nog meer wielrensters die kans maakten op een nominatie. Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild stonden allen op de shortlist, maar uiteindelijk maakt alleen Van der Breggen kans op de eretitel Sportvrouw van het Jaar 2017. Opvallend, want Van Vleuten en Blaak werden wereldkampioen. “Op het WK hebben de andere twee goud gewonnen, maar Van der Breggen won de Giro, werd nummer een van de wereld, pakte drie klassiekers én twee medailles op het WK”, aldus juryvoorzitter Bas van de Goor.

Van der Breggen gaat de strijd aan met zeilster Marit Bouwmeester en atlete Dafne Schippers. Laatstgenoemde werd in 2015 uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Vorig jaar ging turnster Sanne Wevers er met de hoofdprijs vandoor.

Via Procycling.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen