13 september 2017 | Menno Grootjans

7 Luxe racefietsen getest, samen goed voor 41.000 euro!

Er staat voor ruim 41.000 euro bij elkaar. Het zijn racefietsen die je niet echt nodig hebt, die misschien wel te goed zijn. Te exclusief ook. Maar ze zijn wel opvallend. En goed. Maar zijn ze ook mooi? Eh… ja.

RACETEST

Klik op de link om naar de review van de betreffende fiets te gaan.

Beeld: Remco Veurink

Het zijn vijf carbon racers, twee titanium modellen, een fiets met schijfremmen, twee Italianen, twee Duitsers, twee Nederlandse en een Amerikaans model. Vier zijn er met Campagnolo, drie met Shimano, drie met een elektronische Di2, een met EPS. Behoorlijk gevarieerd dus. Maar wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal flink aan de prijs zijn. Ze vallen in een prijsklasse waarbij je als liefhebber toch even achter je oren krabt. Hoe kan ik dit thuis verkopen? Fietsers zijn overigens doorgaans heel goed in dat thuis verkopen. En wij helpen met het vinden van argumenten…

De zeven testfietsen zijn niet de meest ultieme of trendy racers die er te koop zijn. Het is dus geen absoluut wenslijstje. Maar we hebben ze gekozen met een achterliggende reden, die we per fiets vermelden. Om hooglopende ruzie met het thuisfront te voorkomen: alle zeven zijn er ook in minder exclusieve uitvoeringen. Dus zonder opties als Di2, hoge wielen en carbon delen… Maar dat kun je altijd nog gebruiken als argument. Gewoon hoog inzetten en wie weet…

Rose X-Lite Team-4100 Di2

Old skool Duitse lichtgewicht. Krap 6 kilogram. Nieuwste Dura-Ace Di2.

In de zomer van 2014 introduceerde Rose haar nieuwe X-Lite. Die is er – nog steeds – in twee uitvoeringen: de CRS en de Team. Waar een CRS nog geen 950 gram weegt, is de Team nog eens een stukje lichter. Door een andere samenstelling van het composiet en door het vrijwel ontbreken van een laklaag. 850 gram. Rose brengt de X-Lite in zeven uitvoeringen; de ‘basis’ is de 3000 met een Ultegra-groep. Dit is de meest luxueuze: met de Shimano Dura-Ace 9150 Di2 met lekker veel zwarte delen! Cosmic R-Sys SLEwielen, matzwarte Ritchey Superlogic en een Selle Italia SLR-zadel met 27,2 millimeter Ritchey-zadelpen.

De X-Lite heeft een bovenbuis die aan de achterkant enigszins geknikt lijkt, een slanke staande buis en een flinke oversized onderbuis. Verder een oversized bracket met pressfit lagers, een slanke achtertrein, een eigen semi-inwendige zadelpenklem en een rechte volledig carbon voorvork met twee maten lagers. Het frame heeft een hoog stijfheid/gewichtsratio, zeker als je naar het lage gewicht kijkt. Alle kabels – dus ook de stroomdraad van de Di2 – lopen binnendoor. De accu zit mooi opgesloten in de zadelpen.

Feestje

Het is een echte old skool Duitse racer; ontworpen in de jaren dat de verhouding stiffness to weight heilig was bij onze oosterburen. Ondertussen zijn er aero racers, is er meer aandacht voor comfort gekomen, zijn er gravel- en schijfremracers bij gekomen – maar dat vergeet je subiet als je de weg opgaat met de X-Lite. Wat een feest is zo’n lichte racer. Aanzetten, afremmen, scherp insturen en dan weer optrekken: laat maar komen. Even de Cosmics inremmen en het moment uitvinden wanneer ze gaan ‘happen’. Dan weer loslaten en opschakelen. Met Di2. Heel veel verschil tussen 9070 en 9150 is er niet. Ja, er zijn meer mogelijkheden. De testfiets was nog niet uitgerust met een nieuwe junction in de stuuruiteinden; dat kan op speciaal verzoek weer wel. Heerlijke fiets; niks meer aan doen. Ja, hij is zwart. Alleen maar in zwart.

High end Ritchey SuperLogic.

Krachtig! De Dura-Ace 9100-rem.

De ‘Shadow’ style RD-9100.

A Di2 junction.
B Speciale zadelpenklem.
C 11-28.


Deze test komt uit Fiets Magazine nr.7. Wil je altijd als eerste de testen uit ons magazine lezen, samen met de reisverhalen, interviews, trainings- en voedingsverhalen en het laatste nieuw, dan hebben we een mooie abonnementsaanbieding voor je in onze shop!


Conclusie: De mooiste meisjes van de klas

Dit soort racefietsen koop je omdat je er voor valt. Echt valide redenen zijn er namelijk niet om bedragen van minimaal 5000 euro voor één fiets uit te geven. De zeven geteste fietsen zijn in feite alle zeven custom. De Koga Kimera Pro en Canyon Ultimate CF SLX 9.0 Pro staan echt zo in de catalogus zoals wij ze hebben getest, de Van Nicholas Skeiron, Litespeed T2, Rose X-Lite Team-4100 Di2, Basso Diamante SV en Carrera Erakle Air zijn naar wens opgebouwd. Dat houdt ook in dat als dit naar jouw zin is je met alle plezier een andere fiets kunt samenstellen. Een Japanse of Amerikaanse groep in plaats van Campagnolo of een stel carbon wielen in plaats van de Zonda’s. Dat soort zaken. Feit is dat alle zeven technisch in orde zijn. Kijk je naar de toekomst dan is de Skeiron wellicht het meest vooruitstrevend: titanium, carbon en schijfremmen. De Basso en Carrera zijn hoegenaamd Italiaanse volbloed racers: behoorlijk vol emotie, mooie details ook en voorzien van innovatie (de remmogelijkheden bij de Erakle en de ‘Fit’ bij Basso). Wel zou de Erakle iets stijver mogen. Nu zouden we de fiets niet zo gauw aan zwaardere of krachtige rijders aanraden. De Koga is een mooi staaltje Nederlandse engineering. De twee Duitse merken Canyon en Rose blinken dan weer uit in lichte frames, vorken en uiteraard lichte complete fietsen. Mooi spul. Ook te koop met andere onderdelengroepen. De Litespeed tenslotte: goed dat die weer verkrijgbaar is in onze contreien. Voor de echte diehard USA fan. De mooiste meisjes van de klas? Je mag zelf bepalen waar je voor valt. Hoog inzetten en kijken of je ermee aan de haal gaat. En ze leefden nog lang en gelukkig…

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds 1643 voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

2 reacties op “7 Luxe racefietsen getest, samen goed voor 41.000 euro!

  • Waarom worden er altijd dure fietsen getest, wat een enkele keer leuk is. Heb zelf het idee dat de meeste lezers meer geïnteresseerd zijn betaalbare race fietsen tussen de € 1500 en € 3000

    • Hoi Cadixhoorn, ik weet niet of je het magazine ook leest. Maar dan zou je moeten zien dat we alle prijsklassen door elkaar testen. Van zo’n 1100 tot 11.000 euro. Dit betrof toevallig een test met prijzige fietsen. In vorige en volgende testen nemen we weer andere modellen.

Geef een reactie

Inloggen