Kimera was oorspronkelijk de ‘werknaam’ van een baanfiets voor sprinter Theo Bos voor de Olympische Spelen in 2008. De fiets was ter hoogte van de balhoofdbuis getooid met de kop van een grote kat. Na het baanavontuur leeft de naam nu al bijna tien jaar voort in een wegversie. Anno 2017 zijn er drie standaard modellen: de Pro, de Premium en de Prestige. De Premium is een model met schijfremmen, de Prestige is een 3K carbon model met naar keuze Ultegra of 105.

De Kimera is bij Koga nog steeds de top van het aanbod in racefietsen; voorheen kon je ook een racer laten samenstellen via het Signature-programma, maar dat kan nu alleen nog maar bij twee reisfietsen. Dit is de meest luxe Kimera: de Pro, die wordt gebruikt door de renners van het SEG-team. 40T HM composiet, direct mount-remmen (onder het bracket) en een nogal eigenzinnige kabelvoering. Alle drie de kabels lopen aan de linkerkant door de onderbuis! Waarom? De achterrem zit onder het bracket. Een complete Shimano Dura-Ace 9100-groep en bijpassende en bijkleurende FFWD F4R-C wielset zijn gecombineerd met een Koga-zadelpen, -zadel, -stuurpen en -stuur. Dat stuur lijkt bijna een kopie van een 3T Sphinx-baanstuur – daarvan lopen de uiteinden ook zo ver door. Dat vraagt ook om een juiste plaats van de Dual Control-shifters; op de testfiets zaten ze net wat te hoog. Is dat eenmaal gefixt, dan is het oordopjes in en gaan.


Deze review komt uit Fiets Magazine nr.7 van 2017. We vergeleken daar 7 exclusieve racefietsen. Het eerste artikel uit de reeks, met de links naar de andere geteste fietsen vind je hier. Lees je het complete artikel liever op papier, bestel kun je het magazine nabestellen in onze shop.


Oud met nieuw=prima

De Kimera + FFWD = geluid. Zeer stabiel en weloverwogen, stijf genoeg en genoeg comfort aan de achterzijde. Voor als je niet weet dat de achterrem ‘verstopt’ zit, merk je daar nu weer helemaal niks van. De combi Shimano Dura-Ace-rem en FFWD-wielset is een zeer geslaagde; de nieuwe remmen doen het ook een stuk beter dan de ‘oude’ 9000-remmen. En de 11-speed gaat als een warm mes door de boter, ook met de intern lopende kabels. De Kimera is een ‘oudje’ maar hij kan nog prima mee.

Alle kabels verzamelen!

Gedistingeerde FFWD-snelspanner

Goed te zien: direct mount 9100rem onder bracket

Neerlands trots. Het enige echt Nederlandse merk in het profpeloton. Friese aero en Shimano Dura-Ace 9100

A Ronde 27,2 millimeter zadelpen.
B Rem onder bracket.
C 25 millimeter banden.