Volgende halte in deze Ronde van Nederland is Heerenveen. Bij Thialf even doorrijden, naar de andere kant van het spoor: daar huist Koga. De naam klinkt nog altijd als een klok. Maar maakt het merk die naam nog steeds waar?

Vroeger was Koga zeer nauw verbonden met het wegwielrennen en bracht het vaak opzienbarende modellen uit. Tegenwoordig bewaren de Friezen de kunststukjes voor de Olympische baanploeg. Voor buiten ligt de focus vooral op trekking- en e-bike-modellen. Maar sportieve fietsen zijn er ook nog: wij tellen vijf Kimera’s (racers), drie Colmaro’s (gravelbikes) en twee Beachracers (strand/cross). De Kimera (van het Griekse woord chimaera, een kruising tussen een leeuw en een draak) werd ontworpen als baanfiets voor Theo Bos voor de Olympische Spelen in Beijing (2008). Zijn jacht op goud mislukte, maar in de tien jaar daarop begeleidde de Kimera toch maar mooi de nationale baanploeg van succes naar succes.

Koga Kimera Premium Beat

Koga Kimera Premium Beat

In 2010 verscheen er ook een wegversie. In de nieuwste versie heeft deze schijfremmen gekregen. Dit is de Kimera Premium Beat, genoemd naar een wielervereniging waar plaats is voor zowel profs als liefhebbers. Hij heeft een gebogen composiet frame met stevige onderbuis en dito balhoofdbuis, gebogen bovenbuis en een lage aanzet van de achtervork. De stack en reach verraden een katachtige racer, en toch is zijn gedrag vooral goedmoedig. Hij voelt totaal niet hard aan, mede dankzij de 28 millimeter banden en de flinke wielbasis. Op zich logisch, omdat Koga’s grootste schare klanten pure wielertoeristen zijn.

En toch is het bepaald geen suffe racer. Geef je gas, dan wil-ie echt wel. Bovendien, haal wat spacers weg en zet er een dieper stuur op en je bent een coureur. De Beat is afgemonteerd met steekassen en 140 millimeter schijven. Tel daar de Ultegra 8020-groep en DT Swiss-wielen bij op en je hebt een nette fiets voor een dito prijs.

Koga Kimera Premium Beat

Koga Kimera Premium Beat Koga Kimera Premium Beat
Met Beat-logo.

Koga Kimera Premium Beat
Koga Kimera Premium Beat
Poesie mauw.

Koga Kimera Premium Beat, Selle San Marco Koga Kimera Premium Beat
Afdakje achter.

Koga Kimera Premium Beat Koga Kimera Premium Beat