13 oktober 2016 | Edwin Haan

Doorgetest: Wahoo Elemnt

Sinds dit voorjaar gebruik ik de Wahoo Elemnt fietscomputer met grote regelmaat. Mijn eerste indruk heb je hier kunnen lezen, maar er is in de tussentijd veel gebeurd. En dat zijn vooral positieve veranderingen. Het ontwikkelteam van Wahoo heeft namelijk bepaald niet stilgezeten. Zoals ze bij de introductie beloofden is er flink doorontwikkeld aan de software.

De lijst met verbeteringen is groot. Dat moest ook wel, er zaten heel wat kleine en grotere bugs in. Maar in 7 maanden tijd zijn er maar liefst 15 updates gedaan. Verbeteringen voor zowel de companion app voor je smartphone, als voor de Elemnt zelf. Er is een hele stapel bugfixes en kleine irritaties weggewerkt. Zo zijn alle vertaalfouten er uit, gaat het connecten met mijn telefoon veel sneller en zijn er 45 (!) datavelden meer dan toen het apparaat uitkwam. Ook het overbrengen van gereden ritten van de Elemnt naar de app is een stuk sneller en stabieler geworden.

Turn-by-turn navigatie

Maar het zijn vooral de extra functionaliteiten die me een tevreden gebruiker maken. Zo werkt de Elemnt na alle updates samen met RideWithGps en Komoot, om routes met turn-by-turn navigatie te creëren. Komoot is in Nederland nog niet zo groot, maar vooral bij onze Oosterburen een veelgebruikte app. Zelf ben ik fan van RideWithGps, simpel een route tekenen in deze applicatie, opslaan en vervolgens haalt de Elemnt de route op de volgende keer dat je hem opstart. Die routes zijn ook te verwijderen van de Elemnt. In de ‘begindagen’ bleef iedere route die ooit op de Elemnt kwam, daar ook staan. Nu verdwijnen ze netjes als je ze uit RWG of Komoot verwijderd.

Nog een fijne toevoeging is de Strava Live Segments optie….waarbij je al je favoriete segmenten (die met een ster) op het scherm kun toveren zodat je weet wanneer je moet knallen. Daarbij worden zowel de leds aan boven- en zijkant, als het scherm gebruikt om je van de nodige data te voorzien.

Connectiviteit & Indoorfietsen

De Elemnt is een echte allemansvriend, maakt graag een praatje met vreemden. Powertap pedalen, Campa Record EPS groep, Tickr hartslagmeter, Kickr trainer….hij maakt met iedereen een praatje en tovert de juiste meetwaardes op het scherm. Wat mij betreft een schoolvoorbeeld van hoe het hoort te werken.

Als je hem koppelt met een Smarttrainer, in mijn geval de Wahoo Kickr, kun je de weerstand regelen vanaf de Elemnt computer. Dat kan in percentages of Wattages en werkt snel en simpel.

Ook leuk is dan de optie om een route te simuleren met hulp van de Elemnt. Je kiest bijvoorbeeld een van afgelopen zomer in de Ardennen. De Element geeft dan draadloos aan de Kickr door hoe de weerstand geregeld moet worden. Dus als je in jouw route na X kilometer de Redoute opgaat wordt het aanpoten, net over de top kun je even lekker freewheelen.

Voor de mensen die het echt heel professioneel willen aanpakken is er sinds de laatste updat ook een koppeling mogelijk met bestbikesplit.com, dat heb ik nog niet geprobeerd. Hiermee kun je wedstrijdsimulaties maken waarbij je niet alleen de hoogtemeters kunt simuleren, maar ook rekening laten houden met je frontaal oppervlak, windrichting, rolweerstand etc. Voor de echte cijferfreaks vast een prachtig instrument, mij gaat het net even te ver.

Nattigheid

Het was even schrikken, de eerste keer dat ik condens in de Wahoo Elemnt aantrof. En dat blijkt vaker voor te komen. Op het Wahoo gebruikersforum, loopt een apart draadje voor dit verschijnsel. Ik heb er een paar dagen last van gehad. Wahoo kwam met wat vage uitleg over een gaatje voor de barometer, een uitleg die daar later ook weer verdween. Het lijkt er op dat bij bepaalde temperaturen/vochtigheidsgraden een beetje lucht in het apparaat kan condenseren, met een vage vlek op het scherm als resultaat. Bij mij is het verschijnsel ook vanzelf weer verdwenen, en gek genoeg niet teruggekomen. Niet bij 30 graden, niet bij 5 graden, niet bij droog of bij nat weer….weird.

Beter én goedkoper

Zoals wel vaker bij elektronica gaat de prijs vrij rap na de introductie naar beneden. Zo kost de Wahoo Elemnt nu geen €379,- meer, maar ‘slechts’ €329,-. En dan is ie nog een stuk beter dan bij de introductie ook!

Voor dealers: http://www.dedigitalesporter.nl/

 

 

 

Gerelateerd

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen