De drie contactpunten: linkerhand op het stuur, rechterhand op de bovenbuis en heup tegen het zadel. Dat is de basis van het van de fiets afspringen in het veldrijden. Veldrijder Jeremy Powers geeft uitleg.

De afsprong van de racefiets is een vaardigheid die uniek is voor  het veldrijden. Juist uitgevoerd, gaat er in de overgang van fietsen naar lopen, zo weinig mogelijk snelheid verloren. Powers gaf onlangs een clinic

Het aanrijden

Bij het naderen van een loopsectie zwaai je het rechterbeen over het zadel en plaats je de rechtervoet achter de linkervoet. De linkervoet blijft vastgeklikt in het pedaal.

Stabiliseren

Stabiliseer de fiets door het zadel tegen de rechterheup te laten leunen. Zodra de fiets stabiel is, haal je de rechterhand van het stuur af en pak je de bovenbuis vast. Dit is de techniek van de drie contactpunten: linkerhand op het stuur, rechterhand op de bovenbuis en heup tegen het zadel.

De afsprong

Als je klaar bent voor de afsprong, breng je gewicht op de rechterarm. Het linkerbeen wordt zo ontlast. Breng de punt van je rechtervoet naar de linkerzijde van je linkervoet. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker uit het pedaal kunt klikken. Zorg dat je rechtervoet het eerst de grond raakt.

Optillen

Hoe meer snelheid je hebt, hoe belangrijker het is om de fiets zo ver mogelijk van je lichaam te houden. Hou het zadel buiten je elleboog. Doe je dat niet, dan kan de fiets tegen je lichaam worden geslagen wanneer je met de fiets iets raakt.

Neerzetten.

Voorbij de loopzone, zet je de fiets voorzichtig op de grond. Wanneer je dit te wild doet, dan kan de fiets gaan stuiteren.

Powers geeft nog een aanbeveling: zorg eerst dat je de techniek beheerst, en ga pas daarna de oefening op hoge snelheid uitvoeren. Ook is het een tip om je oefening te laten filmen. De Amerikaanse veldrijder heeft een video gemaakt, die tegen betaling is te downloaden.

[vimeo]http://www.vimeo.com/47139102[/vimeo]