Waarom zou je nog bandenlichters en ander mini-gereedschap in je achterzak frommelen als je het ook in je fiets kunt stoppen? Wij hebben zes handige multitools getest, lees hieronder de bevindingen van Rob uit Fiets Nr.1 van 2023. Bestellen kan nog steeds voor nog meer leesplezier, testen en events. Dit kan in onze shop, die vind je hier.

Specialized SWAT Conceal Carry Tool

De toolkit van Specialized vind je standaard terug op hun duurste modellen, maar het is ook mogelijk om het setje los te kopen voor een behoorlijk hoge prijs. De multitool is eenvoudig en bevat enkel de meest voor de hand liggende benodigdheden, zoals alle bruikbare maten inbussleutels en een torxsleutel maat T25. Het materiaal waar de bitjes van zijn gemaakt is redelijk zacht. Let dan ook op dat je niet te veel kracht zet. De houder waar de multitool in zit, zit verstopt in de balhoofdbuis.
Montage is erg eenvoudig: je kiest de juiste lengte bout, draait ‘m vast en klaar is Kees. Een veer houdt het tooltje onder spanning. Verdraai je de topcap dan komt het tooltje automatisch omhoog. Erg handig, want zo is de toolset zelfs al rijdend bereikbaar. Handig om je vrienden snel mee uit de brand te helpen. Zo’n setje multitools sleep je tenslotte niet alleen voor jezelf, maar ook voor de karmapunten mee.

Merk: Specialized
Type: SWAT Conceal Carry Tool
Positie: Balhoofd
Aantal functies: 7
Gewicht: 135 gram
Pluspunten: Snel in gebruik, eenvoudige installatie.
Minpunten: Wel ruimte voor quicklink, geen kettingpons.
Prijs: €93
Website: Specialized.com


Bontrager BITS (beste uit de test)

Bontrager hangt net als de tool van Specialized aan een fietsmerk, in dit geval Trek. Buiten Specialized en Trek komen er steeds meer merken die soortgelijke accessoires aanbieden. Denk aan Merida, Giant of Scott (Syncros). Het systeem van Bontrager is te vergelijken met dat van Specialized, met als verschil dat bij Bontrager een losse houder in de balhoofdbuis zit verstopt waarin niet alleen een multitool maar ook een kettingpons is weggewerkt. De kettingpons werkt goed, maar is wel een beetje fragiel. De multitool beschikt over alle belangrijke maten en is makkelijk bereikbaar. Montage van het systeem is eenvoudig en vergelijkbaar met het Specialized-systeem. Spacers zorgen ervoor dat het systeem in alle lengten balhoofdbuis past.

Merk: Bontrager
Type: BITS
Positie: Balhoofd
Aantal functies: 10
Gewicht: 160 gram
Pluspunten: Compleet systeem
Minpunten: Kunststof constructie, kettingpons.
Prijs: €84,90
Website: Trekbikes.com


Pro Multitool

De toolset van Pro is zeer compleet. Alle mogelijke bitjes zijn aanwezig, net als een kettingpons en bandenlichters. Sleutelen doe je door de bitjes in een ratelaar te plaatsen. De tool is verreweg de grootste in de test en dat maakt ‘m ook het prettigst in gebruik qua sleutelen; je hebt echt iets in de hand. De kettingpons is solide en werkt erg goed. De bandenlichters daarentegen voegen weinig toe en zijn slap en breekbaar. De onder het zadel verstopte toolset past alleen op Pro-zadels. Ook blijkt dat het systeem zó groot is dat het niet samengaat met veel dropperposts. Hierdoor is het in mijn ogen niet enorm bruikbaar, zeker ook omdat de toolset vastzit met een soort vlindermoer die niet heel goed bereikbaar is. Waar we bij de Specialized-tool binnen enkele seconden kunnen sleutelen, duurt het nu bijna een minuut voordat we kunnen beginnen. Niet echt rap als elke seconde tijdens pak ‘m beet een marathon telt. Daarom denk ik dat veel Pro-toolsetjes toch weer in de achterzak van het wielershirt zullen verdwijnen. De tool zelf werkt zeer goed. Het voelt solide aan en sleutelt makkelijk. Wel zijn de bitjes wat krap aan de maat, waardoor je soms moet snuffelen in het gras waar ze nou toch weer gebleven zijn.

Merk: Pro
Type: Multitool
Positie: Zadel
Aantal functies: 13
Gewicht: 152 gram
Pluspunten: Ratel werkt prettig, zeer compleet.
Minpunten: Onhandig bereikbaar, beperkte passing.
Prijs: €54,99/Website: Pro-bikegear.com


OneUp Components EDC Lite Tool

Een regelrechte klassieker. OneUp maakte voorheen een uitgebreidere toolset die je vastschroeft in
de vorkbuis. Daarvoor diende je schroefdraad in de vorkbuis te tappen met een speciale tool. Nogal
omslachtig. Deze Lite-versie is veel eenvoudiger. Even de ‘ster’ die al in de vorkbuis zit met een hamer
een beetje naar beneden tikken en je bent klaar. Een langere bout om dit klusje te klaren wordt meegeleverd. De tool zelf is eenvoudig maar handzaam. De inbussleutel van 8 millimeter is bijvoorbeeld erg summier uitgevoerd en daardoor praktisch niet bruikbaar. De meer conventionele maten wel. De tool is handig uitneembaar uit de houder. Nadeel: het is onhandig dat de houder in een los stukje kunststof zit verwerkt. Raak deze niet kwijt, dan is de tool direct onbruikbaar.

Merk: OneUp
Type: EDC Lite Tool
Positie: Balhoofd
Aantal functies: 9
Gewicht: 89 gram
Pluspunten: Eenvoudig en goed
Minpunten: Niet alle functies zijn bruikbaar
Prijs: €49,50
Website: Oneupcomponents.com


Lezyne Tool Insert Kit Medium

Dit tooltje zit verwerkt in het uiteinde van het stuur. Deze oplossing wordt ook vaak gebruikt om plugsets in op te bergen. Deze Insert Kit is er dan ook in een luxere versie mét plugset. De tool schuift in het uiteinde van het stuur en is daardoor alleen compatibel met handvatten die niet dicht zijn. Door middel van verschillende diktes elastiek pas je de diameter aan zodat de tool stevig blijft zitten. Dit werkt goed en de tool is makkelijk uitneembaar. De bitjes blijven door een magneet op zijn plek zitten. Dit werkt misschien wel iets té goed, want het juiste bitje te pakken krijgen kan soms nog wel een opdracht zijn (zeker met koude vingers). Sleutelen met de tool werkt goed: de kop is buigbaar en daardoor werk je snel en nauwkeurig.

Merk: Lezyne
Type: Tool Insert Kit Medium
Positie: Stuur
Aantal functies: 6
Gewicht: 67 gram
Pluspunten: Ligt goed in de hand, sleutelt fijn.
Minpunten: Bereikbaarheid bitjes.
Prijs: €41,95
Website: Ride.lezyne.com


Wolf Tooth EnCase System Bar Kit

Het duurste en meest complete systeem komt van Wolf Tooth. Bij aanschaf van de EnCase System Bar
Kit ontvang je een uitgebreide multitool, een kettingpons en plugset. De tweedelige set verdwijnt in
beide uiteinden van het stuur en past eventueel ook in gebogen racesturen. De tooltjes zitten verstopt in een rubberen huls. Deze maak je passend door de kleine flenzen op maat te knippen; niet echt praktisch. Te veel afknippen is zonde, want wraps zijn kostbaar. Daarnaast zijn ze niet meer te gebruiken in een stuur met ruimere diameter. Dat werkt bij Lezyne een stuk makkelijker. De tools zitten ook hier met een magneet vastgeklikt en is het opnieuw rommelen om de bitjes te pakken te krijgen. De kettingpons werkt goed en is precies, je hebt houvast en dat is fijn. De plugset zit erg goed verstopt. Zo goed zelfs dat de band waarschijnlijk al leeg is voordat je de plug bij de hand hebt.

Merk: Wolf Tooth
Type: EnCase System Bar Kit
Positie: Stuur
Aantal functies: 14
Gewicht: 135 gram
Pluspunten: Lekker compleet, inclusief plugset
Minpunten: Toolset moet worden aangepast om passend te
maken
Prijs: €115,-
Website: Wolftoothcomponents.com


Conclusie

Al die verschillende systemen hebben zo hun voor- en nadelen. Tools in de balhoofdbuis komen volledig tot hun recht, merken we in de praktijk. Installeren is eenvoudig en de tooltjes werken gewoon. Simpel.

Het systeem van Wolf Tooth is uitgebreid, maar voelt een beetje te ‘Inspector Gadget-achtig’. Voordat je mag sleutelen moet je eerst een heel ritueel volgen. Daar scoort bijvoorbeeld het Specialized-tooltje de volle punten: kapje omdraaien en klaar. OneUp scoort de prijs voor het meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke design. De EDC-tool behoort tot de meest betaalbare tools. De toolkit van Pro sleutelt het lekkerst, maar scoort qua opbergfunctionaliteit onder de maat en daarnaast is het te complex qua bruikbaarheid. Gewoon even snel iets verstellen zonder van alles los te moeten klikken zit er bij Pro niet in. Daarom komt de BITS-tool van Bontrager als beste uit de test. Want: eenvoudig te monteren, sleutelt prettig en eenvoudig bereikbaar. Hij is daarnaast goedkoper dan de Specialized-tool en heeft een goed bruikbare kettingpons. Ideaal! Ook prettig vind ik de minimalistische uitstraling; je ziet het geheel bijna niet zitten. Lekker stealth! De hamvraag: moet je zo’n toolset eigenlijk wel willen? Als je maar één fiets in de schuur hebt staan zou ik zeggen: ja! Je achterzakken blijven leeg, je kunt je tooltje niet meer vergeten én je kroont jezelf misschien wel tot held van de dag van een medefietser op de trails. Hij of zij zal je eeuwig dankbaar zijn als je nonchalant een kettingpons tevoorschijn trekt…