Voor veel mensen is de regio Valence niet meer dan een tussenstop op weg naar nog zuidelijker oorden. En hoewel niet zo bekend, in het departement Drôme kan je prachtig fietsen. Bovendien is er een goede kans op mooi weer in de zomer.

Het departement Drôme heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de fiets infrastructuur. Er zijn kilometers lange zogeheten Voie Verts aangelegd, wegen speciaal voor fietsers en voetgangers. Wij streken neer net ten noorden van de stad Valence, Chateauneuf sur Isère.

De keuze aan te rijden rondjes is groot in dit gebied. De regio rond Valence is een groot landbouwgebied, met heel veel kleine weggetjes. Vanuit Chateauneuf sur Isère kan je kiezen voor zowel een nagenoeg vlak parcours, als voor een rondje door de bergen. De uitlopers van de Alpen beginnen twintig kilometer verderop, en als je na 10 kilometer de Rhône oversteekt kan je hoogtemeters maken in de Ardèche.

Vercors

Vanuit Chataeauneuf sur Isère is het zo’n twintig kilometer fietsen naar de voet van de bergen van de Vercors. Het Massif du Vercors behoort tot de Voor-Alpen en kent toppen van ruim 2.000 meter hoog. De col des Limouches en de col de Tourniol zijn leuke, niet al te moeilijke beklimmingen, met een top die net iets boven de 1.000 meter ligt. Toch maak je serieus hoogtemeters, want je start op 100 meter boven zeeniveau.

De klim naar de top van de col des Limouches start officieel in Peyrus. Maar om daar te komen moet je eerst kilometers lang klimmen. Nu vallen deze kilometers op zich wel mee, omdat ze gemiddeld niet meer dan 2 procent om hoog lopen. Vanaf Peyrus wordt het langzaam zwaarder. De 11 kilometer lange klim kent twee kilometers waarbij het stijgingspercentage rond de 8 procent ligt. Gemiddeld is de klim ruim 6 procent.

De Vercors steekt met een steile bergwand hoog boven de Isère vallei uit. Dat maakt de klim indrukwekkend om te doen. In het dal kijk je met ontzag omhoog, en boven op de col staat de berg garant voor een mooi uitzicht. Tip: daal na het bereiken van de top om en rij een kilometer terug. 300 meter voorbij het restaurant aan je rechterhand begint een smalle weg die over de rand van de bergrand loopt. Mooi voor het uitzicht. Via een klein lusje kan je weer terug rijden naar de grote weg. Voor wat extra kilometers kan je terug rijden via de col de Tourniol.

foto drome 004Ardeche

Via Pont d’Isère en La Roche de Glun kan je makkelijk de Rhône oversteken. De bergen zijn hier minder hoog: tussen de 600 en 800 meter. Maar niet minder zwaar. Je kunt hier bovendien uren over smalle bergweggetjes rijden zonder al te veel verkeer tegen te komen. Het dorpje Saint Romain de Lerps is voor fietsers een populair doel. Dit dorpje is vanuit verschillende kanten te bereiken.

Via St Péray loopt de grootste weg naar boven. Deze klim is ruim 8 kilometer lang waarbij 470 hoogtemeters worden gemaakt. De lokale fietsclub in St Péray organiseert al 30 jaar jaarlijks een klimtijdrit op dit parcours. In 2014 op zondag 5 oktober.

Wie meer van de kleine weggetjes houdt, ook via Glun kan je naar boven. In het eerste deel van de klim zitten stukken van meer dan 10 procent.

Voie Verts

Voor herstelrondje zijn de Voie Verts ideaal. Geen hard rijdende automobilisten die dicht langs je scheren. Toch zijn deze paden niet geschikt om door te rijden. Ook voetgangers maken gebruik van de voie verts en her en der kom je nogal eens wat obstakels tegen. Vanuit Pont sur Isère kan je helemaal over een fietspad naar Grenoble rijden. Ook richting Valence ligt langs de Rhône een prachtig fietspad.

Accommodaties

Ten noorden van Valence zijn talloze campings, hotels en vakantieparken. Ook kan je denken aan een B&B. Meer informatie is te vinden op de site van de lokale VVV.