De Alpen vormen een enorme aantrekkingskracht uit op wielrenners. Door de talloze beklimmingen van Alpe D’Huez en de Galibier in de Tour de France zijn deze bergen ware bedevaartsoorden geworden. Wij zochten deze keer een minder bekend stukje van de Alpen op. De noordelijke cols rondom Evian aan het meer van Geneve.

Zodra je besloten hebt om op vakantie naar de Alpen te gaan, volgt meteen vraag 2. Naar welk deel dan? De Alpen vormen een reusachtige bergketen die zich uitstrekt van Frankrijk tot en met Slovenië. Elk deel van de Alpen heeft  voor- en nadelen. De Noordelijke Alpen zijn het minst ver rijden, maar bieden tegelijkertijd een minder grote kans op mooi weer dan de zuidelijke Alpen. Ook zijn er nogal wat keuzemogelijkheden als je gaat voor zoveel mogelijk hoogtemeters.

Persoonlijk vind ik het belangrijk om veel verschillende mogelijkheden te hebben om een tocht te kunnen rijden. Na een paar dagen klimmen vind ik het bovendien een pre om een (redelijk) vlak herstelrondje te kunnen rijden. Wat dit laatste betreft voldoet Evian redelijk aan mijn wensen. De regio rond het stadje aan het meer van Geneve telt een wirwar aan weggetjes. Zo kan je de klim richting de col de Bassachaux en de col du Corbier aanrijden via de 4 a 5 procent oplopende D21. Om het spannender te maken steek je in Neuvecelle binnendoor via de Avenue de Verlagny en de Avenue de Valère. Het is een paar kilometer korter, maar die kortere weg kent wel stukken die oplopen boven de 20 procent.

Avioraz

Mogelijkheden om te klimmen zijn er rondom Evian volop. Van de zeer eenvoudige Col de Morgins (1369 meter) tot de wat lastiger Bassachaux of de vaak in de Tour de France beklommen klim naar Avoriaz.

foto7De col du Corbier en de col de Bassachaux zijn vanuit Evian het dichtste bij. Op papier zijn deze cols niet zo zwaar. In praktijk zijn ze alleen lastiger dan je denkt. Ze starten officieel vanaf een hoogte van respectievelijk 800 en 1000 meter. Feit is dat ik ben gestart vanaf een hoogte van 373 meter aan de oevers van het meer van Geneve. Vanaf hier gaat het onophoudelijk omhoog tot 900 meter. Hierna daal je in zo’n twee kilometer tot een vallei die op ongeveer 800 meter hoogte ligt.

Bassachaux

De Col de Bassachaux is vooral in het laatste deel erg mooi. De eerste kilometers lopen gelijk met de Col de Morgins, over een brede en wat drukkere weg. Net voorbij La Chapelle d’Abondance sla je rechtsaf. De weg blijft kilometers lang stijgen met een gemiddelde van 1 tot 3 procent. Pas na 8 kilometer wordt de klim lastiger. Voorbij een ski- en downhill mountainbike station volgt zelfs een kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 10 procent. De laatste vier kilometer vlakt de klim weer wat af, met zelfs nog een kleine afzink in de laatste kilometer. Op de top op 1783 meter, houdt de verharde weg op. In een restaurant kan je terecht voor een maaltijd of een drankje. Je hebt er een prachtig uitzicht over een lager gelegen vallei!

De col du Corbier is niet heel bijzonder. Op de top ligt een skidorp waar in de zomer zoals in zoveel skidorpen niet echt veel valt te beleven. Voordeel is wel dat de klim vanuit Evian via twee kanten is een te rijden. De top ligt op 1237 meter.

In en rond Evian zijn er veel mogelijkheden om te overnachten. Als badplaats telt de stad veel hotels. Ook zijn er enkele campings in de omgeving en is er een ruime keuze aan te huren appartementen.