Het zonnetje schijnt, het is 16 graden en toch adviseert je trainer om de beenstukken tijdens een training aan te houden.  Het klinkt misschien raar. Maar kou kan veel kwaad doen!

Het is algemeen bekend dat spieren beter presteren als ze warm zijn. Maar het is net zo een feit dat oververhitting ook niet goed is om optimaal te presteren. Volgens manager Patrick Lefevere van de Omega Pharma wielerploeg zijn koude spieren en gewrichten niet alleen slecht voor een sportprestatie, het zou ook kunnen zorgen voor blessures als tendinitis en artritis. Hij adviseert om pas bij 21 graden de been- of kniestukken uit te doen.

Voormalig profrenner Scott Sunderland voegt nog een reden toe: ‘’Vroeger stuurden coaches hun renners nog wel eens warm ingepakt de weg op om vet te verbranden. Dat zal met al die diëten van tegenwoordig niet meer voorkomen’’. Toen Sunderland zelf ploegleider werd adviseerde hij renners vanaf 15 of 16 graden zonder beenstukken te trainen. ‘’Het hangt af van de tijd van het jaar. Je moet warm blijven en tegelijkertijd moet je een inspanning kunnen leveren zonder oververhit te raken’’.

Novilon EDR Cup 201418 graden

Wetenschapper Katie Slattery van het New South Wales Institute of Sport,  adviseert om de beenstukken pas boven de 18 graden uit te doen. ‘’De wind zorgt voor extra verkoeling tijdens het fietsen. Dat zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten en dat wil je niet’’. Volgens Slattery zorgt de vernauwing van de bloedvaten niet alleen  voor een verminderde bloedstroom naar de spieren, het heeft ook gevolgen voor de hartslag. Het hart moet in simpele taal harder werken om het lichaam warm te houden

Vooral bij het sprinten presteren spieren beter als ze warm zijn. Toch zijn er ook onderzoeken die uitwijzen dat sporters juist beter presteren als het wat kouder is. Eén van deze studies werd gedaan onder marathonlopers. De optimale temperatuur om te presteren bleek tussen de 5 en 10 graden te liggen. Toch kunnen deze getallen niet één op één naar het wielrennen worden vertaald. Want zoals als Slattery al stelde: wind zorgt tijdens het fietsen voor extra verkoeling.

Slattery: ,,Voor een eenmalige prestatie kan een beetje kou geen kwaad. Maar als je elke dag gaat trainen is het beter om je spieren tegen kou te beschermen. De kou is namelijk niet alleen slecht voor je spierstelsel: ook je immuunsysteem kan door de kou een tik krijgen’’.

Benenvet

Behalve been- en armstukken, zijn er nog meer manieren om je tegen kou te beschermen. Doormiddel van benenvet of speciale olie. Deze middeltjes brengen een beschermende laag aan op de benen. Bovendien nemen ze in tegenstelling tot beenstukken geen vocht op. Toch plaatsen Slattery en Sunderland allebei kanttekeningen bij het gebruik van benenvet. Hoewel de olie voorkomt dat de bloedvaten vernauwen, koelt het bloed wel sneller af. En dat zou de temperatuur van het lichaam verlagen.

Paris - Nice, 3e etappeOpvallend is dat er volgens Slattery geen bewijs is dat kou een voedingsbodem is voor tendinitis en artritis. Een uitspraak die door sport chiropractor Josh Murphy wordt bevestigd. ‘’ Ik heb wel eens patiënten die op een koude dag beweren stijver te zijn dan normaal. Maar als je naar de wetenschappelijke literatuur kijkt, dan is het verhaal een fabeltje’’.

‘’Er is de laatste tijd een hoop literatuur verschenen die de suggestie wekt dat het trainen in de warmte de prestatie bevordert’’, stelt Slattery.’’Het zou zelfs effectiever zijn dan een hoogtestage’’. Trainen in de warmte zorgt voor een groter bloedvolume, wat de prestatie bevordert. ‘’Wielrenners zouden door het dragen van arm- en beenstukken dus best wel eens een groter trainingseffect hebben behaald, dan als ze deze extra kleding niet hadden gedragen’’.

Toch waarschuwen Slattery en Sunderland om niet nu meteen altijd maar warm aangekleed op de fiets te gaan zitten. ‘’Het belangrijkste is om je comfortabel in de kleding die je draagt’’, zegt Sunderland. ‘’Tijdens het sporten produceer je een hoop warmte, dus is het niet verkeerd als je het even koud hebt als de training begint’’.