Garmin heeft twee nieuwe fietscomputers geïntroduceerd. Het gaat om de Edge 130 Plus en Edge 1030 Plus, de opvolgers van de ‘gewone’ Edge 130 en Edge 1030. Qua namen lijken ze op elkaar, maar het prijsverschil toont al aan dat er wel degelijk grote verschillen zijn.

De Edge 130 Plus haal je namelijk voor zo’n €199,99 tot €269,99 in huis. Voor de Edge 1030 Plus moet je €599,99 tot €699,99 neerleggen. Wat zijn de verschillen? We beginnen met de Edge 130 Plus, waarbij de prijs inderdaad direct opvalt. De Edge 130 Plus behoort tot de instapmodellen van Garmin en maakt verbindingen met GPS, Glonass en Galileo satellieten. Met een 1,8-inch display is het scherm gemakkelijk af te lezen. De Edge 130 Plus beschikt ook over een ingebouwde hoogtemeter, zodat je nauwkeurig weet hoe hard je omhoog hebt gereden zonder storingen door bijvoorbeeld bomen.

“De Edge 130 Plus en Edge 1030 Plus zijn ontworpen om het hele jaar door te kunnen fietsen. Je kunt trainingen voor zowel binnen als buiten automatisch synchroniseren met behulp van de Garmin Connect app. Dit is ook mogelijk met andere trainingstoepassingen waaronder TrainingPeaks”, laat Garmin in het persbericht weten. “De fietscomputers zijn ontworpen om je prestaties te verbeteren. Tijdens een rit gebruiken de Edge 130 Plus en Edge 1030 Plus essentiële gegevens om dynamische prestatie-inzichten te bieden, waaronder VO2-max, hartslag, hartslagzones, verbrande calorieën en meer1 . De ClimbPro-functie laat op het display de resterende stijging en hellingsgraad zien voor elke klim.”

Functies op Edge 130 Plus:
– GPS, Glonass en Galileo-compatibiliteit
– Synchroniseren met Garmin Connect
– Slim trainen met o.a. TrainingPeaks
– Inzicht in prestaties (VO2, hartslag e.d.)
– ClimbPro
– O.a. ongevaldetectie.

Garmin Edge 1030 Plus

Voor uitgebreide routekaarten en turn-by-turn (of in het Nederlands: afslag-bij-afslag) navigatie moet je bij de Edge 1030 Plus zijn. Garmin-gebruikers kunnen op hun nieuwe toestellen ritten creëren of de Trendline Popularity Routing gebruiken. Mocht je via Strava of Komoot routes maken, is dat ook mogelijk om die in te laden. “Tijdens een rit kunnen fietsers nu de routebegeleiding en meldingen van de ingestelde rit pauzeren als ze ervoor kiezen om buiten de gebaande paden te gaan. Wanneer ze hun oorspronkelijke route dan weer willen vervolgen, begeleidt de Edge 1030 Plus ze terug naar de route of terug naar waar ze hun rit oorspronkelijk zijn gestart.”

Daarnaast beschikt de Edge 1030 Plus over een slimme functie voor het herberekenen van routes wanneer je van de route afwijkt. Je krijgt dan meerdere opties voorgeschoteld, waarbij je zelf de keuze kunt maken welke route je kiest. Handig! Ook fijn: de Edge 1030 Plus geeft je constant informatie over je prestatieniveau. Je kunt je VO2 max inzien en analyseren, maar je ontvangt ook informatie over je hersteltijd, trainingsbelasting en meer om te zien hoe het lichaam op je inspanningen reageert.  Ook is het mogelijk om een melding gedurende de training te ontvangen wanneer het tijd is om even bij te tanken of te hydrateren.

Met vrienden kun je onderweg contact houden door rider-to-rider messaging. Segmenten kun je op Strava ‘live’ aanvallen en met een accuduur van ruim 24 uur is de Edge 1030 Plus ideaal voor (heel) lange ritten. Daarnaast is de fietscomputer te koppelen met Garmin Varia verlichting (inclusief achteruitkijkradar) en natuurlijk snelheids-, vermogens en cadansmeters.

Functies op Edge 1030 Plus:
– Dynamische prestatiemeting
– Trainingsstatus
– Dagelijkse workout-suggesties
– Synchroniseer trainingsplannen
– Warmte- en hoogteacclimatisatie
– ClimbPro
– Voedings- en hydratiewaarschuwingen
– Fietsdynamica
– MTB dynamica
– Grit en Flow
– Extra lange levensduur van batterij

Garmin Edge 1030 Plus Garmin Edge 1030 Plus Garmin Edge 1030 Plus

Meer informatie over de nieuwe fietscomputers lees je op de site van Garmin.