Bijladen met een Polar Glass solar lens en een nauwkeurigere GPS-positionering dankzij GNSS-technologie. Dat zijn de twee belangrijkste technische verbeteringen in de nieuwe GPS-fietscomputer van Garmin. Maar er is meer verbeterd in deze Edge 1040, check bijvoorbeeld de mooie stamina weergave die is toegevoegd.

Lange accuduur

De batterij gaat nu zo’n 45 mee bij normaal gebruik. En tot wel 100 uur mee in batterijbesparende modus. Daarbij scheelt het natuurlijk wel of je op een zonnige zomerdag op pad bent, of op een bewolkte winterdag. Maar wanneer dan ook, dit is goed nieuws voor alle ultra-rijders of mensen die meerdaagse bikepacking avonturen rijden en er op willen kunnen vertrouwen dat hun fietscomputer niet iedere dag een de lader hoeft. Onder ideale omstandigheden wordt er tijdens ieder uur fietsen voor 42 minuten bijgeladen. Je kunt je de Edge 1040 Solar ook na het fietsen in de zon leggen om hem alvast op te laden voor de volgende rit. Er komt overigens ook een Garmin Edge 1040 zonder de ‘solar-optie’, die is uiteraard een stukje voordeliger geprijsd (complete specs en prijzen vind je onderaan dit artikel).

Nauwkeuriger GPS-ontvangst

Het nieuwe vlaggenschip van Garmin gebruikt nu multi-band GNSS-technologie, dat moet zorgen voor een nauwkeurigere GPS-positionering zelfs onder dichte begroeiing en tussen de hoge gebouwen in de stad. Ook de software is flink onder handen genomen. Een aantal van de nieuwe functies die beschikbaar komen:

• Cycling ability en parcoursvereisten: Identificeer sterke en zwakke punten als fietser, focus op verbetering en bereid je voor op de uitdagingen van een specifiek parcours.
• Powerguide: Aanbevolen vermogensdoelen maken het gemakkelijker om de inspanningen gedurende een fietsrit te beheren.
• Real-time inzicht in stamina: Monitor en volg je inspanningsniveau in real-time tijdens een rit. Op het scherm zie je hoe het met je energievoorraad zit. Op klimmen in je route wordt een aangeraden wattage getoond, waarmee je zonder te breken de finish moet kunnen halen.
• Eenvoudige setup: Ritprofielen worden vooraf geladen op basis van gegevens vanuit een vorig Edge-model, vorige rittypen en sensoren. Schermen en datavelden kunnen via het toestel worden aangepast, maar nu ook real-time eenvoudig via de Garmin Connect app op je smartphone.


Bestel ons Tour de France 2022 pakket

Trainingsbeest

Wat is gebleven zijn de uitgebreide trainingsfuncties. Die waren op de 1030 al prima voor elkaar en ontbreken dus ook niet op de opvolger. Zo kun je gebruik maken van de optie om trainingssuggesties te ontvangen op basis van je huidige trainingsbelasting en VO2 max. Uiteraard heb je nog steeds inzicht is die waardes, net als je hersteltijd en trainingsbelasting.

Het stamina scherm, de ‘benzinetankmeter’

Tijdens een rit kun je op de Edge 1040 Solar zien hoe je lichaam presteert in verschillende omgevingen met warmte- en hoogteacclimatisering en tijdens de rit meldingen ontvangen wanneer het tijd is om bij te komen of te rehydrateren.

Ook zo’n handige optie (die al bestond) is de mogelijkheid om je trainingen automatisch te synchroniseren vanuit Garmin Connect of andere trainingsapps, waaronder TrainingPeaks en Fondo.

ClimbPro

Dankzij ClimbPro zie je het resterende stijgingspercentage en de stijgingsgraad voor elke beklimming. Alle gegevens en prestaties kunnen na de rit rechtstreeks op de Edge 1040 Solar of in de Garmin Connect app worden bekeken en geanalyseerd.

ClimbPro bergprofiel

Voor mountainbikers

Ben je een mountainbiker? Dan worden ook specifieke mountainbike-gegevens van elke rit bijgehouden zoals het aantal sprongen, de sprongafstand, hang time, en Grit & Flow.

Navigator


De kaarten op de Edge 1040 maken gebruik van Trendline™ Popularity Routing om populaire wegen en paden te markeren op basis van miljarden kilometers aan ritgegevens die andere gebruikers hebben geüpload naar Garmin Connect. Uiteraard is er Turn-by-turn navigatie en er kan worden gewaarschuwd voor scherpe bochten.
Je kunt de populaire Trailforks-app gebruiken om routes en details van trails in meer dan 80 landen te bekijken. Wanneer je deze app gebruikt, geeft de Forksight-modus automatisch aankomende splitsingen in de route weer en waar een fietser zich binnen een trailnetwerk bevindt.

Veiligheid en connectiviteit

De ingebouwde veiligheids- en trackingfuncties bestaan uit incidentdetectie, assistentie en LiveTrack, zodat familie en vrienden realtime je locatie kunnen volgen en de volledige vooraf geplande route kunnen bekijken om te zien waar je naartoe gaat. Dankzij tracking en de mogelijkheid om groepsberichten te versturen, kunnen fietsers in contact blijven als ze van het peloton worden gescheiden. De Edge 1040 Solar is uiteraard ook compatibel met de Varia lijn, waaronder de nieuwe Varia RCT715 achteruitkijkradar met camera en achterlicht. Hiermee ben je niet alleen zelf beter zichtbaar en wordt je attend gemaakt op achteropkomend verkeer. Er worden ook continu videobeelden gemaakt tijdens de rit.

De Varia waarschuwt je op het scherm voor achteropkomend verkeer

De Edge 1040 Solar kan ook gekoppeld worden met inReach toestellen, zodat je berichten kunnen bekijken en beantwoorden, ritgegevens kunt delen en interactieve SOS-waarschuwingen kunt activeren. Hiervoor heb je echter wel een inReach-abonnement nodig.

Indoor maatje

De Edge 1040 Solar kan eenvoudig worden gekoppeld aan een indoor trainer, zodat je altijd kunt fietsen. Weer of geen weer. Hiermee kun je bijvoorbeeld vanaf je fietscomputer een trainingsprogramma laten uitvoeren op je Tacx. Die past dan automatisch de weerstand aan wanneer je trainingsprogramma dat wil.

Wanneer de Edge 1040 Solar is aangesloten op sensoren, kun je de batterijstatus van deze sensoren na iedere rit direct inzien. Ook ontvang je waarschuwingsberichten over de batterij tussen ritten door via de Garmin Connect app.

Overstappen?

Nadat de Edge 1040 Solar voor de eerste keer is ingeschakeld, kun je ritprofielen op basis van je eerdere Edge-instellingen gebruiken, waardoor je in no-time op pad kunt. Nieuwe gebruikers kunnen automatisch de meest populaire instellingen van andere gebruikers ontvangen op basis van hun sensoren en rittypes.

Prijs en beschikbaarheid

De Edge 1040 Solar is per direct verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van €749,99. Een versie zonder zonne-energie, de Edge 1040, heeft een adviesprijs van €599,99.

Meer informatie: garmin.com/nl-NL/