Bondscoaches Koos Moerenhout en Loes Gunnewijk hebben hun selecties voor het EK wegwielrennen in Alkmaar bekend gemaakt. De mannenploeg kan rekenen op Touretappewinnaar en ex-geletruidrager Mike Teunissen, zijn ploegmaat Dylan Groenewegen en Niki Terpstra.

Sterke ploegen

“Met deze evenwichtige en sterke selectie mogen we op alle onderdelen met zelfvertrouwen aan de start komen. Voor de wegrit zal Dylan Groenewegen het speerpunt zijn”, laat Moerenhout weten. Groenewegen wordt dus als kopman uitgespeeld op de vlakke omloop, maar met Teunissen, Terpstra en ook Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle beschikt de Nederlandse selectie over meerdere kanshebbers.

Mike Teunissen 2019

Bij de vrouwen zijn Marianne Vos, Kirsten Wild en kersvers Nederlands kampioene Lorena Wiebes de speerpunten. “We staan aan de start met een sterk team dat het in sprints of ontsnappingen af kan maken”, zegt Gunnewijk over de ploeg. “We gaan er alles aan doen om in eigen land Europees kampioene te worden. Het is mooi dat Nederland de primeur heeft met de teamrelay. Het is een nieuw onderdeel op de EK waar wij met een goed team van start gaan.”

Nog niet compleet

De teamrelay is nieuw. Mannen en vrouwen rijden hierbij een ploegentijdrit. Het team bestaat uit Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Koen Bouwman, Amy Pieters, Marianne Vos en Chantal Blaak.

Voor de individuele tijdrit is Jos van Emden voorlopig als enige man geselecteerd. Later wordt de tweede man naast de Nederlands kampioen gepresenteerd. Bij de vrouwen houden Ellen van Dijk en Lucinda Brand de eer hoog.

Selecties EK wielrennen in Alkmaar (7 tot en met 11 augustus):

Mannen:
– Dylan Groenewegen
– Tom Leezer
– Niki Terpstra
– Ramon Sinkeldam
– Mike Teunissen
– Sebastian Langeveld
– Elmar Reinders
– Dylan van Baarle
– Jos van Emden (alleen tijdrit)

Vrouwen:
– Chantal Blaak
– Amy Pieters
– Marianne Vos
– Demi Vollering
– Lorena Wiebes
– Kirsten Wild
– Lucinda Brand (ook de tijdrit)
– Ellen van Dijk (ook de tijdrit)