Je gaat op pad en ja hoor, juist nu is er wat mis met je geliefde karretje. Altijd handig om de juiste tools bij te hebben. Een kleine multitool volstaat, maar als het net wat luxer mag zijn heeft Facom nu een heel mooie oplossing.

Onlangs kregen we van de van origine Franse gereedschaps bouwer Facom de ‘r1pico’ toegestuurd. Een klein maar behoorlijk zwaar doosje met daar in een prachtige ratelaar, verlenger en allerhande opzetstukken. Normaal is Facom ‘rood-zwart’ zoals een John Deere groen geel van kleur is. Deze speciale fiets-editie is herkenbaar aan een gele verpakking. In de hard-kunststof case zit een kleine, maar zeer precies werkende ratel. Een bijbehorend verlengstuk om ook bij de lastiger geplaatste boutjes te kunnen en een heel arsenaal aan bitjes.

Inhoud van de doos:
–          Imbus 2,5/3/4/5/6/
–          2x platte schroeven draaier, 2x kruiskop
–          Torx 10/ 15/ 20/25/30
–          Dopsleutel 6/8/12/13

Aan de keuze van de dopsleutelset kunnen we al snel afleiden dat Facom met dit setje ook inzet op de thuisklusser voor mensen met e-bikes en ‘spatbord-fietsen’, een dopsleutel 12 ga je op de racefiets namelijk nooit terugvinden.

Praktijk

Mijn gereedschapscollectie groeit gestaag mee met mijn technische kennis. Zodoende heb ik inmiddels meerdere ratels en vergelijkbare sets gereedschap thuis liggen. De Facom-ratel valt echter erg in de smaak en wordt inmiddels bijna dagelijks gebruikt. De ratel heeft 60 tandjes en heeft daardoor een ‘klikje’ bij iedere 6 graden. De kop is 180 graden verstelbaar met een klein maar eenvoudig te bereiken knopje. Zo is snel en precies sleutelen een klein kunstje.

Goedkoop is het setje niet. De verkrijgbaarheid is beperkt en je komt al snel online of bij de groothandel uit. Zo’n 89 euro moet je reserveren voor het spul. Maar we weten allemaal: goed gereedschap is het halve werk. En dat geldt hier net zo. De ratel is ook los verkrijgbaar, dan ben je zo’n 65 euro kwijt. Nadelen? Ja, de ‘verlenger’ blijft niet heel goed op zijn plek zitten in de ratel en hebben we zelf vervangen door een ander exemplaar van Makita. De dopsleutels zijn voor wielerliefhebbers overbodig. De andere bitjes komen veelvuldig van pas.

Facom R1PICO-CYCNOR toolset

www.facom.nl