De Limburgse fietsenzaak Math Salden is een ware snoepwinkel. En dan ook nog eentje die z’n eigen spekkies maakt. Wij hebben de Massini Richmond II Disc van ze getest.

Als je net begint met fietsen, of je pikt het na een tijdje weer op, dan ligt de focus op sterker worden en snelheid opbouwen. Dat kun je in je eentje doen, maar samen is een stuk leuker en uitdagender door je maatjes. Wat ook onmiskenbaar helpt, is een goede fiets. Om de haverklap moeten afhaken doordat je misschakelt of lekrijdt, schiet niet op. Dat hoeft dan weer niet te betekenen dat je gelijk duizenden euro’s hoeft te spenderen. Het mag wel, maar wat heb je nu eigenlijk nodig als beginnende recreatieve wielrenner?

We testen hier twee 2022-modellen die puur in huis hebben wat je echt nodig hebt. Geen overbodige luxe, maar degelijke aandrijving en remmen, een strak aluminium frame en een paar degelijke wielen. De basis moet goed zijn, zodat je niet in mum van tijd nieuwe onvoorziene uitgaven moet doen. Een passend zadel of andere upgrades kun je later altijd nog maken. Vandaag testen we de Massini Richmond II Disc.

Massini Richmond II Disc

Die vlaggetjes op de staande achtervorken en de zitbuis geven je het idee dat je te maken hebt met een volbloed Italiaan. Niet helemaal. Het frame is ontworpen door het Italiaanse Billato, dat wel, maar geproduceerd in het Verre Oosten en voorzien van de naam Massini in het Limburgse Limbricht. Alleen daar, bij Wielersport Math Salden, kun je race-, mtb- en gravelmodellen van het merk kopen, in carbon en aluminium. De nieuwe Richmond II Disc is beschikbaar in drie kleuren: rood, blauw en antraciet zwart. De achtervork heeft een lage aanzet, de kabeldoorvoer is keurig, en de full carbon-voorvork sluit strak aan.

Massini Richmond II Disc

De lasnaden zijn duidelijk te zien: dat kun je slordig vinden of ronduit stoer. Licht is het frame niet, ruim 2100 gram, maar als je naar de prijs van het losse frame kijkt (399 euro voor de Disc-versie) is het heel netjes. Je kunt kiezen voor een versie met Campagnolo Super Record, maar dat is voor een opstapfiets misschien iets te veel van het goede. Onze testfiets heeft een 10-speed Shimano Tiagra-groep met hydraulische remmen en verder niets anders dan degelijke onderdelen: prima om je carrière mee op te starten.

Het is vooral een erg robuuste racer: stijf en stabiel, met een allround zithouding. Bochtjes nemen is een eitje. Voor het comfort zou ik net wat soepelere banden kiezen, en dan in een 28 millimeter maat. Het gevoel op de Tiagra-hendels is vrijwel gelijk aan dat op de duurdere 105en Ultegra-shifters. Schakelen gaat wel iets minder snel, maar dat ligt vooral aan de voor- en achterderailleur: die zijn iets minder directer. Hoe dan ook: op de 11 en gaan!

Specificaties Massini Richmond II Disc
Pluspunten: waar voor je geld, Tiagra is prima
• Minpunten: zwaar, dikke lasnaden
• Prijs: €1449,-
• Frame/voorvork: 6061 aluminium/carbon
• Gewicht: 10,0kg (compleet excl. pedalen )
• Groep: Shimano Tiagra R4720 2×10, FSA 50/34, 11-28 160/140
• Wielen: Shimano WH-RS171
• Banden: Schwalbe Lugano II 25 mm
• Zadel en -pen: GES Team X6/Massini
• Stuur en -pen: Massini/Massini alu
• Maten (in mm): XS, S, M, L & XL
• Eindcijfer: 7,2

Meer informatie vind je hier.