Misschien heb je ze gezien om de voeten van Ben King of Alex Howes. Het relatief kleine schoenenmerk FLR maakt fietsschoenen voor zowel de racefiets als mountainbike. We probeerde de middenklasser met carbon zool. De F-22 II.

FLR vind zijn roots in Israel. Niet direct een fietsland bij uitstek zou je denken. Toch kun je er mooie ritjes maken. De F-22 II is een schoen voor competitief gebruik maar met een vriendelijke prijs. De zool is gemaakt van nylon, kunstof. Op het contactpunt waar het schoenplaatje wordt gemonteerd is de zool verstevigd met carbon. De bovenzijde is uit één stuk stof gemaakt en aan de binnenzijde gevuld met een dunne voering.

Sluiten doe je de schoen met een Atop draaiknop en velcro strap. Al met al is het geheel netjes afgewerkt en met diverse ventilatieopeningen redelijk koel tijdens warme dagen. De zool van de schoen is niet bijzonder stijf. Ga je de sprint aan dan voel je extra druk rondom het schoenplaatje. Hierdoor vinden we ze minder geschikt voor wedstrijden of langere ritten.

Qua pasvorm kunnen we melden dat de schoenen in de smaak vallen bij rijders met brede voeten. De voorkant is vrij hoog en behoorlijk breed. Heb je flinke tenen, dan vinden ze vast een plekje in de FLR schoenen. Het nadeel hiervan is dat je de sluiting behoorlijk aan moet draaien om voldoende ondersteuning te krijgen. De enkele draaiknop geeft namelijk vooral steun aan de bovenzijde rondom de wreef, en weinig aan de voorzijde van de schoen. Aansnoeren met de velcro strap werkt maar is niet ideaal. De Atop knop, die veel gebruikt wordt op diverse merken schoenen van Decathlon tot Northwave heeft als nadeel dat je ze niet makkelijk losser kunt stellen. Vast draaien gaat eenvoudig met een ‘klikje’ extra. Draai je ze echter één te ver dan zal je eerst de knop volledig moeten ontspannen. Terug via start en opnieuw beginnen dus.

Al met al is de FLR F-22 II een mooie schoen, makkelijk schoon te houden in het wit, en verkrijgbaar in het zwart voor de niet poetser. Een schoen met ‘medium’ stijve zool. Geen echte koers pantoffels, daarvoor zijn ze te slap en bieden te weinig ondersteuning. Voor de minder gevoelige fietser of voor recreatief gebruikt zijn ze echter prima geschikt en netjes betaalbaar.

FLR F-22 II €134,95
Flr.shoes