Waar moet je op letten als je nieuwe fietsschoenen koopt? Wij hebben vijf tips op een rij gezet zodat je geen last krijgt van je voeten of nagels als je net in je nieuwe stappers stapt.

1. Kies de juiste breedte

Het voorste deel van de voet is het belangrijkst als je kijkt naar de overbrenging van de krachten van de voet op de pedalen. Het breedste deel van de voet moet dan ook geen onnodige druk te verwerken krijgen. Controleer of je een goede pasvorm hebt in dit deel: het moet goed aansluiten, maar mag niet te veel druk geven. Houd er rekening mee dat je voeten uitzetten tijdens langere ritten.

2. Let op de juiste schoenlengte

Een passende schoenlengte is een van de belangrijkste dingen om op te letten. Het kopen van fietsschoenen is anders dan het kopen van normale of sportschoenen. Omdat je tijdens het fietsen je voet niet afwikkelt, heb je hiervoor ook geen extra ruimte nodig. Voor de meest optimale maat heb je slechts 2 tot 3 millimeter extra ruimte nodig voor de langste teen van de belaste voet. Zijn de schoenen te groot dan kun je de voetplaatjes niet optimaal onder de voet plaatsen en kun je gaan schuiven in de schoen. Heb je een brede voet, koop dan geen grotere schoen ter compensatie. Zowel de lengte als de breedte moet goed voegen!

3. Stevig contrefort

Een goed passende schoen fixeert je hiel stevig. Je mag niet uit de schoen slippen of extra druk op je hiel voelen als je erop loopt. Bij een perfecte pas mag de hiel helemaal niet bewegen.

4. Sluitingen

Het midden van de voet moet goed ondersteund zijn en het bovenste deel van de schoen moet de voet goed omsluiten. Een goed passende schoen, voorzien van stevig bovenmateriaal en een sluitsysteem, is belangrijk tijdens het trekken aan de pedalen. Boa’s en klitteband mogen geen extra druk geven op de wreef. Zorg dat de tong van de schoen rechtzit als je de schoenen vastmaakt, vouwen kunnen extra druk geven. Het ontstaan van vouwen kan er ook op wijzen dat de schoenen niet goed passen. De schoenen moet je makkelijk vast en los kunnen maken zodat je ze tijdens het fietsen kunt aanpassen.

5. Jouw eigen gevoel telt!

Na alles op een rijtje te hebben gezet, zouden je fietsschoenen comfortabel moeten zitten. Toch kan het zijn dat je je favoriete schoen aan het passen bent, maar vindt dat deze niet helemaal lekker zit of je twijfelt. Raadpleeg dan altijd een specialist in de wielerspeciaalzaak en vraag of er alternatieven (breder/smaller) zijn die aan je eisen voldoen.