“Begin dit jaar kocht ik nieuwe fietsschoenen. Nu heb ik al een paar maanden last van mijn grote teennagels. Ze doen pijn, kleuren donker/blauwachtig en ik krijg een bonkend gevoel in mijn teen tijdens het rijden – vooral als het warm is. Mijn rechterteen is het meest verkleurd, maar ook dik en rood ondertussen. Wat is dit en hoe kom ik ervan af?”

Door Ingrid Janssen

Een blauwe teennagel is een van de meest voorkomende nageltrauma’s bij sporters. Ook veel fietsers krijgen hiermee te maken. Het blauw worden komt door de bloeduitstorting die ontstaat door de wrijving of het stoten van de teen tegen de neus van de schoen. Een te kleine of te smalle schoen is vaak de oorzaak. Ook het opzetten van de voeten bij warmte kan de oorzaak zijn. Hierdoor wordt de schoen namelijk als het ware te klein. Door de druk van het bloed kan een bonkend gevoel in de teen optreden.

Als de druk en pijn veel klachten geven, kun je een gaatje in de nagel maken. Door dit gaatje kan het bloed dat onder de nagel zit wegvloeien waardoor de druk vermindert. Een pedicure kan dit doen met een klein boortje. Je kan ook zelf een gaatje maken, zorg dan dat je alles goed ontsmet om infecties te voorkomen. Prik met een ontsmette naald een gaatje in de teennagel (houd de naald in de hand en maak een draaibeweging). Ook kun je een naald verhitten en een gaatje branden in de nagel. Houd daarna de voet in een teiltje met water, totdat het bloed wegvloeit.

Schoenen

Als de blauwe nagel niet pijnlijk aanvoelt, hoef je geen gaatje te maken. Houd de teen goed in de gaten, want waarschijnlijk zal de nagel na enige tijd loslaten. Voorkomen is echter beter dan genezen. Een goede pasvorm vormt de basis hiervoor. Te kleine, maar ook zeker te grote schoenen kunnen tot problemen leiden. Bij te grote schoenen schuif je te veel naar voren en bij te kleine zit je te krap. Ook de breedte van de schoen is belangrijk. In verband met het opzetten van de voeten bij hogere temperaturen kan het zijn dat je voor de warme zomerperiode een grotere schoen nodig hebt.