Vorig jaar was er een periode dat er geen smarttrainer meer te koop was. Winter in combinatie met Corona zorgde voor een ongekende vraag naar indoortrainers. Wie op zoek was naar een Tacx, Wahoo of Elite, zat weken, misschien wel maanden, lang naar een bordje ‘uitverkocht’ te staren.

Deze winter lijkt het beter te gaan. En er is nog weer meer keuze in merken ook, want je kunt nu ook smarttrainers van het merk Xpedo kopen. Een voor ons nog vrij onbekende Taiwanese aanbieder van dit soort apparaten. Ze gaan de strijd aan met de grote merken en hebben daarvoor twee modellen in het assortiment. De APX Comp (799 euro) en de APX Pro (999 euro). De Pro kan meer weerstand bieden, tot 2000 watt, is iets stiller en een stukje zwaarder.

Uiteraard ondersteunen de smarttrainers alle online ­trainingsplatformen als Zwift, BKool, Rouvy, Trainerroad, Systm, etc. Er worden adapters voor alle ­naafsystemen meegeleverd, dus je kunt er zowel fietsen met steekassen als met snelspanners in kwijt. Ook je mtb past er op. Dankzij de opvouwbare poten neemt het apparaat weinig ruimte in als je hem niet gebruikt. We hebben er één ontvangen voor een test, binnenkort onze ervaringen hiermee. De eerste indruk is prima, netjes afgewerkt, stevig en stabiel en binnen een paar minuten waren we up-and-running (cycling in ons geval).

De trainers worden gedistribueerd door een Nederlands bedrijf (Mellem Trading) dat ook de service voor zijn rekening neemt. Mocht een apparaat toch malheur vertonen, dan zorgen zij voor een leentoestel en fixen het probleem voor je. Meer info via: xpedosmarttrainers.nl