De zomer lijkt nu toch wel definitief afscheid te hebben genomen en de avonden zijn te kort om nog lekkere lange ritten te kunnen maken. Voor veel fietsers het signaal om de indoortrainer onder het bed vandaan te trekken. Dat snappen de fabrikanten ook, dus is dit voor hen de tijd om hun nieuwe producten te presenteren. We kijken even naar de Zwift Hub en de TrueTrainer.

Zwift Hub indoortrainer

Het was een publiek geheim dat online trainingsplatform Zwift met een eigen indoortrainer ging komen. Nu is het zover, de specs en de prijs zijn bekend en vanaf 3 oktober is de Zwift Hub ook werkelijk te koop. Je kunt op de website van Zwift alvast laten weten dat je interesse hebt. Dan krijg je een seintje zodra het apparaat geleverd kan worden. Voor €499 bestel je hem, inclusief cassette naar keuze.

Tijdens het bestelproces kies je of je een 8, 9, 10, 11 of 12 speed cassette wilt, die wordt voor je geïnstalleerd zodat je binnen een paar minuten na het uitpakken al op de fiets kunt zitten. De trainer heeft uiteraard een ERG mode, die de weerstand automatisch aanpast aan het virtuele terrein waar je op fiets, of aan de training die je uitvoert.

De Zwift Hub kan ook als bluetooth hub werken voor wie gebruik maakt van een Apple TV, daardoor kun je je hartslagmeterband met de hub koppelen en houd je een bluetooth connectie voor een extra accessoire over. Naast bluetooth, werkt de Hub ook met ANT+. De nauwkeurigheid is 2,5%, niet heel indrukwekkend, maar je kunt je afvragen hoe belangrijk dat voor je is. Je kunt er een maximaal wattage van 1800 watt op loslaten, knappe vent of dame die dat uit de benen weet te persen. In de Hub zit een vliegwiel van 4,7 kilo, het complete apparaat weegt 16,5 kilo.

Met de Zwift Companion App op je smartphone kun je het apparaat draadloos updaten als er iets aan de firmware is aangepast door Zwift. De trainer is geschikt voor race en mtb en alle wielmaten tussen de 24 en 29 inch. Als je 250 watt trapt, maakt de Hub 52db geluid, dat is netjes.

Voorinschrijven of meer info? zwift.com/hub 

TrueTrainer

De makers van de Truebike, die we vorig jaar al eens aan de tand voelden, hebben nu ook een compactere indoortrainer. Op de Eurobike ging het doek er al af, nu is de trainer ook daadwerkelijk te bestellen. En niet meer alleen via het bedrijf zelf, maar ook via Futurumshop.

De TrueTrainer, zoals de nieuwe indoortrainer heet, kan een maximale weerstand van 2600 watt genereren. Meer dan genoeg voor zelfs de sterkste baansprinter. Uiteraard is de True Force te gebruiken op alle moderne trainingssoftware, zoals Trainerroad, Rouvy, MyWhoosh of Zwift.

Bijzonder aan dit apparaat is dat er niet met een vliegwiel gewerkt wordt, maar met een motor en robotica die de weerstand heel snel en precies kunnen bepalen. Hierdoor kan er met virtuele cassettes gewerkt worden en heb je altijd de juiste tandwielverhouding voor iedere training. Ook al zit er een 11-23 op je fiets, in de software kun je gewoon instellen dat je met een 11-34 rijdt als je tijdens een training bijvoorbeeld virtueel een steile alp wilt beklimmen.

Geen stekker

Ook tof is dat je tijdens het fietsen de interne accu oplaadt, waarmee je de trainer dus overal kunt gebruiken. Een stopcontact is niet nodig. Als je echt hard trapt, kun je via de externe usb-poort zelfs je mobiel of tablet opladen.

De prijs voor al dit moois is niet mals, de instapversie (TrueTrainer Base) kost al 1499 euro, ga je voor het topmodel (TrueTrainer Max) dan moet je 1999 euro aftikken. Maar als je er snel bij bent dan kun je tot 15 oktober de Max bestellen voor de prijs van de Base. Ook hier zit er een cassette naar keuze bij.

Meer info: truekinetix.com