Na de Polar Vantage en Polar Vantage V2 is het alweer tijd voor de derde Vantage-versie, die niet geheel verrassend Polar Vantage V3 heet. Wat is er anders dan de voorgaande modellen en zijn de updates de moeite waard?

Bij Polar zijn er eigenlijk twee toplijnen: de Vantage-serie en de Grit X-serie. Het verschil? De Grit X is iets meer op avonturiers gericht dan de Vantage-serie, maar verder zitten bijna alle andere belangrijke functies ook op de andere modellen, helemaal na een update. Verschil in gebruik merk je pas wanneer je de Pacer- of Ignite-serie gaat gebruiken. Die zijn een stuk goedkoper en minder geschikt voor fietsers.

Ik ben fan van de Polar-horloges. Minpunt vind ik dat je weinig feedback ontvangt ten opzichte van Garmin-horloges over vooruitgang of herstel, maar verder vind ik Polar altijd erg fijn in gebruik. Er zitten ook functies op die wat mij betreft niet helemaal nodig zijn (ik kan zelf wel onthouden dat ik na 5 kilometer een beetje moet drinken), maar verder heb ik weinig op of aan te merken.

Polar Vantage V3

Toen ik de Polar Vantage V3 ontving, vielen mij direct een paar dingen op: hij ziet er groter uit dan de vorige Vantage en er zit een nieuwe oplader bij. Geen ronde oplader meer, maar een rechthoekige. De batterij is verbeterd en gaat in horlogemodus (dus zonder te gebruiken) 288 uur mee, dat is 120 uur meer dan de Vantage V2. In trainingsmodus bedraagt de tijd 61 uur in plaats van 40 uur. Dat is een mooie vooruitgang. Ik merk ook dat ik het horloge minder vaak hoef op te laden; één keer per week is bij toch wel flink gebruik genoeg. Ideaal.

Het beeldscherm is ook anders: een AMOLED display. Zelf vind ik het heel fijn, die felle en scherpe letters en cijfers, maar om mij heen hoor ik van behoorlijk wat mensen dat ze er toch niet echt fan van zijn. Een gevalletje smaken verschillen. Voor mij is het een pluspunt; de helderheid is echt fantastisch. Sowieso ziet het horloge er mooi uit en ontvang ik regelmatig complimenten. Die pass ik dan natuurlijk door naar Polar.

Elixir-technologie

Qua uiterlijk hebben we de belangrijkste veranderingen wel behandeld, maar eigenlijk hebben de grootste veranderingen binnenshuis plaatsgevonden. Hoewel hartslagmeting via een hartslagband altijd betrouwbaarder is, hoopt Polar met Elixir-technologie wel in de buurt te komen. Elixir moet voor een betrouwbaardere polsmeting zorgen. Maar dat is niet het enige: er is een sensor die zuurstofsaturatie meet, eentje voor ECG-metingen en een sensor die de nachtelijke huidtemperatuur meet. Na je slaap krijg je een analyse. Handig om erachter te komen of je misschien ziek aan het worden bent.

Zoals bijna iedereen was ik afgelopen kerstperiode ook ziek geworden. Dat het eraan zat te komen, kon ik al via mijn huidtemperatuur zien. Bijna twee graden was mijn lichaamstemperatuur ’s nachts hoger dan normaal. Mede daardoor besloot ik om even niet te trainen en rust te pakken. Anders had ik het waarschijnlijk ook wel gevoeld, maar ergens is het toch fijn dat je gevoel wordt bevestigd.

Nog zo’n leuke nieuwe functie is het effect van je slaap op je presteren. Heb je een boost gekregen door goede nachtrust of heb je vandaag veel koffie nodig om bij de les te blijven? Het systeem rekent voor wanneer je op je best bent en wat eigenlijk de beste tijd is om weer naar bed te gaan, je biologische klok. Heel verrassend is het trouwens allemaal niet; je voelt zelf wel aan wanneer je moe bent en er spelen natuurlijk meer dingen mee op zo’n dag.

Kaart

Ook de navigatie is aangepakt. Om eerlijk te zijn maakte ik daar bij de vorige Polar Grit X-horloges nooit gebruik van, maar nu ziet het er allemaal heel mooi en duidelijk uit. De paden (ook met offline kaarten) staan er duidelijk op en worden goed aangegeven. Door je Komoot-account te koppelen aan Polar Flow krijg je gewoon turn-by-turn routebegeleiding op je horloge. Handig als je de weg kwijt bent.

Eigenlijk heb ik de grootste veranderingen wel doorgenomen. Kleine dingetjes: voor muziek luisteren tijdens het sporten is het nog steeds nodig om je telefoon mee te nemen (wel kun je de muziekknopjes bedienen vanaf het scherm). Ook nieuw: zaklamp-functie op je horloge. Handig als je middenin de nacht naar iets op zoek bent. Verder zitten alle andere functies er gewoon weer op. Wandeltest, benentest, oefeningen voor krachttraining, alle sporten tracken… Het is met de Polar Vantage V3 allemaal nodig. Ook handig: er zit een wekker op, ideaal als je telefoon ’s nachts is uitgevallen.

599,90 euro

Is het een aanrader? In alle opzichten is de Polar Vantage V3 een verbetering van de Polar Vantage V2. Mooier, sneller, meer geheugen en makkelijker in gebruik. Enige nadeel is dat je niet heel veel feedback krijgt na prestaties. Ja, je krijgt te zien of je bijvoorbeeld te veel doet of te weinig aan de hand van belasting, maar bij Garmin krijg je meer sturing en begeleiding. Of je dat wil is een tweede, maar afijn: dat is aan jou.

Voor 599,90 haal je de Polar Vantage V3 in huis. Als je het geld toch toevallig hebt liggen, zou ik het wel weten…

Meer over de Polar Vantage V3 vind je hier.