Na de Amstel Gold Race en Waalse Pijl is het zondag tijd voor de derde heuvelklassieker: Luik-Bastenaken-Luik. ‘La Doyenne’ is de oudste wielerklassieker en staat elk jaar garant voor spektakel. Wie kroont zich in de Ardennen tot heuvelkoning? Wij blikken vooruit.

Luik-Bastenaken-Luik

De allereerste editie werd al in 1892 georganiseerd. Na drie edities werd er tussen 1895 en 1907 geen LBL georganiseerd, maar in 1908 kwam de koers terug als wedstrijd voor profs. De officiële telling loopt sinds dat jaar, de officieuze sinds 1892. Eddy Merckx is met vijf overwinningen recordhouder. Alejandro Valverde kan zondag op gelijke hoogte met De Kannibaal komen, want de Spanjaard wist de loodzware klassieker vier keer te winnen.

Van de 104 edities wist er 59 keer een Belg te winnen. Slechts vier keer slaagde een Nederlander erin om de winst te pakken. Ab Geldermans was in 1960 de eerste Nederlandse winnaar, Steven Rooks (1983) de tweede en Adrie van der Poel (1988) de derde. Wout Poels voegde zich drie jaar geleden aan dat rijtje toe. In een sprint rekende hij onder ijskoude omstandigheden af met Michael Albasini en Rui Costa en tekende hij voor zijn mooiste overwinning uit zijn carrière.

De Route

De naam zegt in dit geval al alles over de route. Nadat om 10:10 uur in Luik het startsein is gegeven, wordt na 102,5 kilometer Bastenaken binnengereden. De beginfase is niet zwaar, want er staat slechts één hindernis op het menu: de Côte de la Roche-en-Ardenne. Nadat Bastenaken is gepasseerd, gaat het peloton op de kaart weer omhoog en rijdt het in noordelijke richting naar de heuvelzone. Vergis je echter niet: in de Ardennen is het geen meter vlak.

Na de Côte de Saint-Roch wordt er richting Stavelot gereden. Met de Côte de Mont-le-Soie en Côte de Wanne worden de benen van de renners al aardig opgewarmd. Op de kilometerlange Stockeu weten ze hoe de vlag er definitief voor staat. Op de top van de klim wordt bij het standbeeld van Eddy Merckx linksaf geslagen en krijgen de renners een korte afdaling door Stavelot voorgeschoteld. Daarna wordt de weg overgestoken en beginnen ze direct aan de Haute-Levée. De opeenstapeling van zware heuvels zal voor veel renners een probleem worden.

Na de Haute-Levée krijgen de renners even de tijd om te herstellen en te genieten van het uitzicht. In de verte doemt het circuit van Spa-Franchorchamps op, maar de renners hebben waarschijnlijk alleen oog voor hun bidons en gelletjes. Na een korte afdaling wordt er met een scherpe draai naar rechts afgeslagen en beginnen ze aan de Col du Rosier. Niet moeilijk, wel lang. Daarna wordt er via de Col de Maquisard gereden naar de Col de Redoute, de klim van Philippe Gilbert waar het zwart van de mensen zal zien.

Na de Redoute is het nog minder dan veertig kilometer naar de finish en staan er nog slechts twee hellingen op het menu: de Côte des Forges en Côte de la Roche-aux-Faucons. De finale is flink veranderd, want er wordt niet meer gefinisht in de troosteloze voorstad Ans, maar in het centrum van Luik. Hierdoor is de Côte de Saint-Nicholas geschrapt en is de kans op een groepssprint toegenomen. Wie wint de vernieuwde Luik-Bastenaken-Luik 2019? Om ongeveer 16:30-17:00 uur weten we het.

Start: 10:10 uur
Finish: +- 16:30 – 17:00

Hellingen:
1. Côte de la Roche-en-Ardennes (2,8 km à 6,2%)
2. Côte de Saint-Roch (1 km à 11,2%)
3. Côte de Mont-le-Soie (1,7 km à 7,9%)
4. Côte de Wanne (3,6 km à 5,1%)
5. Stockeu (1 km à 12,5%)
6. Haute-Levée (3,6 km à 5,6%)
7. Col du Rosier (4,4 km à 5,9%)
8. Col du Maquisard (2,5 km à 5%)
9. La Redoute (2 km à 8,9%)
10. Côte des Forges (1,3 km à 7,8%)
11. Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km à 11%)

Vorig jaar

Wie won in 2018 Luik-Bastenaken-Luik? Het zou een mooie vraag zijn voor een pubquiz. Niet dat Bob Jungels een ‘kleine naam is’, integendeel, maar net als Maxim Iglinskiy in 2012 is het niet de grootste naam op de erelijst. Althans, nog niet, misschien verandert dat de komende jaren nog. Zijn overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne helpt daar in elk geval aan mee.

Op de Roche-aux-Faucons viel de beslissing. Philippe Gilbert en Sergio Henao versnelden, maar geraakten niet weg. Op de top van de klim reed Jungels op kousenvoeten weg en liet Mike Woods een gaatje vallen. Uiteindelijk bleek dat de beslissing te zijn. De Luxemburger reed alsmaar verder weg en begon met een riante voorsprong aan de oplopende anderhalve slotkilometer. De achtervolgers hadden het nakijken en na 6 uur en 24 minuten koers mocht Jungels het zegegebaar maken. Woods won op meer dan een halve minuut achterstand de sprint van Bardet en finishte als tweede. Sam Oomen finishte voor titelverdediger Alejandro Valverde als twaalfde en was daarmee de beste landgenoot. Tom Dumoulin werd vijftiende.

Bob Jungels 2018
Jungels op weg naar de overwinning.

Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2018:
1. Bob Jungels (Quick-Step) 6:24:44 uur
2. Michael Woods (EF Education First) + 37 seconden
3. Romain Bardet (AG2R) ,,
4. Julian Alaphilippe (Quick-Step) + 39 seconden
5. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) ,,
6. Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida) ,,
7. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) ,,
8. Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) ,,
9. Sergio Henao (Sky) ,,
10. Jakob Fuglsang (Astana) ,,

Favorieten

Slechts twee renners wisten in één seizoen zowel de Amstel Gold Race, Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Davide Rebellin deed dat in 2004, Philippe Gilbert maakte de tri(o)logie in 2011 compleet. Julian Alaphilippe had zich dit jaar aan dat rijtje toe kunnen voegen. Of beter gezegd: moeten voegen. In de Amstel Gold Race had hij de overwinning voor het grijpen, maar de afloop is inmiddels bij iedereen wel bekend.

Woensdag liet hij zien dat hij toch echt de allerbeste renner van het moment is. Op de Muur van Huy reed hij opnieuw met Jakob Fuglsang aan de leiding en wist hij ditmaal het klusje wel te klaren. Makkelijk ging het niet, maar de tweede overwinning op rij in de Waalse Pijl was voor de renner van Deceuninck-Quick-Step een feit. Met zulke wonderbenen is het lastig om een andere renner als topfavoriet voor LBL aan te wijzen.

Fleche Wallonne 2019
Alaphilippe zij aan zij met Fuglsang op de Muur van Huy.

Alaphilippe deed drie keer eerder mee aan Luik-Bastenaken-Luik en finishte twee keer bij de beste vier. In 2015 moest hij in een sprint zijn meerdere erkennen in Alejandro Valverde. Vorig jaar won Alaphilippe wel de sprint, maar was dat achter Jungels, Woods en Bardet. Luik-Bastenaken-Luik ligt Alaphilippe dus wel, maar lang niet altijd schrijft de topfavoriet La Doyenne daadwerkelijk op zijn naam. Slechts zeven renners wisten in één seizoen de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Valverde wist in 2006, 2015 en 2017 de dubbel te realiseren. De kans dat hij zondag voor de vijfde keer Luik-Bastenaken-Luik wint is niet heel groot. In de Amstel Gold Race werd hij bevangen door de hitte en kwam hij niet in het stuk voor. In ‘zijn’ Waalse Pijl werd hij slechts elfde: zijn slechtste resultaat sinds 2012. Zondag heeft hij een superdag nodig om op gelijke hoogte te komen met recordhouder Merckx.

Achter de namen van enkele outsiders staat een groot vraagteken. Daniel Martin bijvoorbeeld. De Ier van UAE Emirates liet de Amstel Gold Race lopen om fris aan de start van de Waalse Pijl te staan, maar voordat de finale losbrak moest Martin al lossen. De winnaar van 2013 is echter bezig aan een solide seizoen en zou zomaar de winst kunnen pakken. Hetzelfde geldt voor Adam Yates, die na een val opgaf in de Waalse Pijl. Een koers als Luik-Bastenaken-Luik moet de Brit liggen, maar in zes deelnames aan de heuvelklassiekers wist hij slechts één keer in de top-vijftig te finishen. Als hij zijn benen uit Catalonië en het Baskenland eronder schroeft, is het een man om rekening mee te houden.

Luik-Bastenaken-Luik 2015
Valverde met Alaphilippe en Joaquim Rodriguez op het podium.

Nog een renner om rekening mee te houden: Michael Matthews. De Australiër krijgt zondag een grote kans om na Simon Gerrans (2014) voor de tweede Australische zege te zorgen. Gesteund door Tom Dumoulin, die zijn voorbereidingen voor de Giro op Sierra Nevada heeft afgerond, krijgt Matthews in de vernieuwde finale een uitgelezen mogelijkheid.

Dan is er ook nog een speciale vermelding voor Greg Van Avermaet. De Belg trekt zijn voorseizoen nog even door tot en met Luik. Na de Amstel Gold Race zou hij er een punt achter zetten, maar de vorm is volgens de Belg te goed om te stoppen. Daar helpt de nieuwe finale ook aan mee. Peter Sagan had aanvankelijk ook het plan om Luik-Bastenaken-Luik te rijden, maar na zijn teleurstellende optreden in de Waalse Pijl heeft hij er al wel een einde aan gemaakt.

Dumoulin Neerlands hoop
Mathieu van der Poel doet niet mee, maar met Dumoulin beschikt Nederland over een prima kanshebber. Vorig jaar werd hij vijftiende. “We gaan uit van verschillende scenario’s en willen het initiatief pakken als we de kans krijgen”, zei ploegleider Aike Visbeek eerder deze week. Meer Nederlandse kanshebbers (op Poels na) vallen er helaas niet te noteren.

Bauke Mollema zou vanwege zijn sterke optredens in Limburg en Huy een gevaarlijke outsider zijn geweest, maar hij gaat op hoogtestage. “Dat is nu wel jammer, maar het plan om na de Waalse Pijl op trainingsstage te gaan voor de Giro stond al een tijdje. De benen zijn goed, dus het is jammer dat ik daar Luik niet mee kan rijden.”

Bauke Mollema 2019
Bauke Mollema verkeert in topvorm, maar is er niet bij.

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Julian Alaphilippe
*** Jakob Fuglsang, Michal Kwiatkowski
** Michael Matthews, Alejandro Valverde, Maximilian Schachmann
* Daniel Martin, Adam Yates, Tom Dumoulin, Romain Bardet, Bjorg Lambrecht, Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali Tim Wellens

Bookmakers
Volgens de bookmakers is Alaphilippe de grote favoriet. Een gokje op hem levert 3,25 keer je inzet op, een podiumplek 1,65 keer. Een stunt van Dumoulin levert aanzienlijk meer op: 31 keer je inzet.

TV
Vanaf 14:00 uur Luik-Bastenaken-Luik live op o.a. Sporza te zien.

Stockeu
Drukte op de Stockeu.

Wie wint LBL 2019?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...