Het was precies acht dagen koers in België, hét wielerland bij uitstek om een wereldkampioenschap te organiseren. Heel succesvol werd het voor de Belgen uiteindelijk niet (Wout van Aert pakte zilver in de tijdrit en werd elfde in de wegrit), maar aan de sfeer lag het absoluut niet. Een impressie met foto’s van Cor Vos.

WK wielrennen 2021
Het stond zondag rijendik langs het parcours. Echt een prachtige wielersfeer.

WK wielrennen 2021
Vrijdag pakte Filippo Baroncini de wereldtitel bij de beloften. Biniam Girmay (links) werd verrassend tweede door de sprint erachter te winnen van Olav Kooij (brons). Thibau Nys (nog maar 18 jaar) werd zesde.

WK wielrennen 2021
Bij de vrouwen mocht er ook iemand met de Italiaanse nationaliteit juichen: Elisa Balsamo was na een rommelige koers van de Nederlandse vrouwen in een sprint de rapste. 

WK wielrennen 2021
Het besef bij Marianne Vos: ondanks een sterke koers grijpt ze naast haar vierde wereldtitel. 

Julian Alaphilippe 2021
Wout van Aert zou wel even bij de mannen de wereldtitel oprapen. Wat het ook was (de druk, slechte benen): Julian Alaphilippe prolongeerde zijn wereldtitel en dompelde de Belgen in rouw. 

Dylan van Baarle en Julian Alaphilippe 2021
Dylan van Baarle veroverde voor het eerst sinds de laatste Nederlander Léon van Bon (1997) een WK-medaille. “Drie weken geleden kon ik amper lopen, nu win ik zilver. Bizar.” 

Supporters WK wielrennen 2021
De Belgische supporters waren inderdaad van de kaart. Op de Wijnpers, een klim van drie keer niks (300 meter aan 8 procent) schreeuwden de fans keihard ‘Woutje, Woutje’. Succes had het niet. 

Pascal Ackermann 2021
Pascal Ackermann reed een anonieme koers. Maar hij vermaakte zich duidelijk wel: hier zet hij de wave in. 

Nathan Haas 2021
Ook Nathan Haas vermaakte zich prima. Benieuwd of Michael Matthews, die naar eigen zeggen de benen had om te winnen maar zonder landgenoten zat, dit ook zo leuk vindt. 

Julian Alaphilippe 2021
Maar uiteindelijk draaide het om deze man: Julian Alaphilippe. De koning van Leuven voor één dag.