Het was een bewogen wielerjaar. Binnen enkele maanden werd er bijna een heel wielerseizoen doorheen gejast. Hoewel de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma flink scoorde met vooral Primoz Roglic bleef groot Nederlands succes uit. Sterker nog: dit jaar won geen enkele Nederlander een etappe in een grote ronde.

Dit wordt geen afzeik-artikel en de strekking van het verhaal is ook helemaal niet dat het slecht gaat met het Nederlandse wielrennen, want dat is immers niet zo. Maar opvallend is het wel dat er geen enkele Nederlander een etappe wist te winnen in de Tour, Giro of Vuelta. In 2012 gebeurde dat namelijk voor het laatst.

Oorzaken zijn er natuurlijk genoeg. Tom Dumoulin, in totaal goed voor negen etappeoverwinningen in grote rondes, was dit jaar nog niet topfit en moest meestal in dienst rijden van Roglic. Zijn ploegmaat Steven Kruijswijk kwam vlak voor de Tour hard ten val en moest met een schouderblessure de ronde aan zich voorbij laten gaan. In de Giro werd hij getroffen door het coronavirus en moest hij de koers vroegtijdig verlaten.

Wilco Kelderman 2020
Wilco Kelderman in het roze.

En dan hebben we ook nog Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen, waarvan het verhaal natuurlijk bekend is. De afgelopen jaren waren zij al meerdere malen succesvol (Groenewegen vier keer, Jakobsen tweemaal). Kortom: het zat niet alle Nederlandse toprenners dit jaar mee. En dan vergeten we nog even dat Mathieu van der Poel pas volgend jaar (waarschijnlijk) zijn debuut maakt in een grote ronde.

Dertig keer top-tien

Een uitschieter is er dit jaar dus niet, maar in de breedte scoren de Nederlandse mannen wél. In de afgelopen dertig grote rondes stond er ook dertig keer een landgenoot in de top-tien. Dankzij Wout Poels die de Vuelta onlangs beëindigde als zesde, komen we aan dat mooie, ronde getal. Zo slecht gaat het dus helemaal niet met het Nederlandse wielrennen.

Overzicht laatste 30 top-tien klasseringen in grote rondes:
2011: Kruijswijk 8ste in de Giro, Mollema 4de in de Vuelta
2012: Gesink 6de in Vuelta, Ten Dam 8ste in Vuelta
2013: Mollema 6de in Tour
2014: Kelderman 7de in  Giro, Ten Dam 9de en Mollema 10de in Tour
2015: Kruijswijk 7de in Giro, Gesink 6de en Mollema 7de in Tour, Dumoulin 6de in Vuelta
2016: Kruijswijk 4de in Giro
2017: Dumoulin 1ste en Mollema 7de in Giro, Kelderman 4de, Poels 6de en Kruijswijk 9de in Vuelta
2018: Dumoulin 2de en Oomen 9de in Giro, Dumoulin 2de en Kruijswijk 5de in Tour, Kruijswijk 4de en Kelderman 10de in Vuelta
2019: Mollema 5de in de Giro, Kruijswijk 3de in de Tour, Kelderman 7de in Vuelta
2020: Kelderman 3de in Giro, Dumoulin 7de in de Tour, Poels 6de in Vuelta

Dit jaar zorgde Wilco Kelderman er dus voor dat net als in 2017, 2018 en 2019 een Nederlander op het eindpodium eindigde. Kelderman finishte in de afgelopen dertig rondes vier keer in de top-tien en moet wat dat betreft alleen Mollema (6), Dumoulin (5) en Kruijswijk (7) voor zich laten.

Etappeoverwinningen werden er dit jaar dus niet geboekt. Voor het laatst gebeurde dat in 2012, een eeuwigheid geleden. Bekijk de uitslagen van destijds maar en je weet dat we echt met een andere generatie te maken hebben. Sowieso hebben we als Nederlanders weinig te klagen, want tien jaar geleden was etappezege in een grote ronde echt uniek. Tegenwoordig doen we op alle gebieden mee.

Overzicht Nederlandse etappezeges in grote rondes:
2011: Weening (Giro)
2012: geen
2013: Mollema (Vuelta)
2014: Weening (Giro), Boom (Tour)
2015: Lindeman, Van Poppel en Dumoulin (2x) in de Vuelta
2016: Dumoulin (Giro), Dumoulin (2x in de Tour) en Gesink (Vuelta)
2017: Dumoulin (2x) en Van Emden (Giro), Mollema en Groenewegen (Tour)
2018: Dumoulin (Giro), Groenewegen (2x) en Dumoulin (Tour)
2019: Teunissen en Groenewegen (Tour), Jakobsen (2x in de Vuelta)
2020: geen

Pieter Weening 2011
Pieter Weening tijdens de Giro van 2011.

Meeste zeges voor MvdP
Als we kijken naar alle wedstrijden van .1 niveau of hoger dan heeft Mathieu van der Poel namens de Nederland de meeste wedstrijden gewonnen. Vijf keer mocht de 25-jarige renner zegevieren, waaronder in de Ronde van Vlaanderen. Jakobsen won viermaal en Groenewegen drie keer.

Meeste Nederlandse zeges wielerseizoen 2020 (UCI .1 of hoger)
1. Mathieu van der Poel (5)
2. Fabio Jakobsen (4)
3. Dylan Groenewegen (3)
4. Cees Bol, Pascal Eenkhoorn, Danny van Poppel en Olav Kooij (allen 1)