De allereerste gemixte Team Relay is gewonnen door de Nederlandse ploeg. In Alkmaar waren de zes Nederlandse renners en rensters vijftien seconden sneller dan de Duitse ploeg. Italië maakte het podium compleet.

Strijd tussen Nederland en Duitsland

In totaal deden er slechts acht landen mee aan het nieuwe onderdeel. Eerst was het de beurt aan de mannen om het rondje van 22,4 kilometer af te leggen. Koen Bouwman, Ramon Sinkeldam en Bauke Mollema reden een sterke (ploegen)tijdrit en zetten de beste tijd neer. Toen zij de streep passeerden, mochten de vrouwen van start gaan.

Floortje Mackaij, Riejanne Markus en Amy Pieters begonnen met een marge van 23 seconden op Duitsland aan de gemengde estafette, maar halverwege was daar al bijna de helft van afgesnoept. Het beloofde een spannend einde te worden.

De Nederlandse dames lieten de klok stoppen na 52 minuten en 48 seconden. De Duitse dames deden er alles aan om onder die tijd te duiken, maar kwamen – ondanks de sterkste ploegentijdrit bij de vrouwen – vijftien tellen tekort. Zodoende is Nederland de eerste winnaar van de gemengde estafette. Later dit jaar vindt dit onderdeel ook plaats op het WK in Yorkshire.

Uitslag EK wielrennen, gemengde estafette

1. Nederland 52:48 minuten
2. Duitsland + 15 seconden
3. Italië + 1:24 minuten
4. België + 2:22 minuten
5. Frankrijk + 2:25 minuten
6. Rusland + 4:10 minuten
7. Tsjechië + 4:31 minuten
8. Slowakije + 6:30 minuten