Fabio Jakobsen heeft in de Ronde van de Algarve de openingsetappe gewonnen. De Nederlands kampioen was net als vorig jaar de snelste in Lagos. Mathieu van der Poel maakte in Portugal zijn eerste wedstrijdkilometers op de weg van 2020.

Het draaide in de openingsrit op een sprint uit. Van der Poel had al aangegeven niet mee te zullen sprinten, maar zat bij het ingaan van de slotkilometer toch goed gepositioneerd. De renner van Alpecin-Fenix keek echter om, zocht zijn ploegmaat Sacha Modolo en zag de Italiaan niet in zijn wiel zitten. Daarop liet hij zich uitzakken.

Elia Viviani ging van ver de sprint aan, maar had geen antwoord op de machtige versnelling van Jakobsen. De Nederlander sprintte uit het wiel van de Italiaan en won met meerdere fietslengten verschil. “Ik vind de aankomst hier erg fijn. Het is hier breed en daarom is er genoeg ruimte”, zei hij na de etappe. “Dit jaar wil ik zoveel mogelijk ritten winnen, ook hier in Portugal. Het was een zware etappe. Toen Tim Wellens aanviel had ik het zwaar, maar ik kon terugkeren en toeslaan.”

Tweede seizoenszege

Voor Jakobsen is het zijn tweede overwinning van het seizoen. In de Ronde van Valencia moest hij twee keer het hoofd buigen voor Dylan Groenewegen, maar schreef hij wel de slotrit op zijn naam.

In de Ruta del Sol pakte Jakob Fuglsang de overwinning. De Astana-Deen was in de openingsetappe in een sprint heuvelop sneller dan Mikel Landa.