Voor de juli-editie van Fiets spraken wij met Nederlands kampioen Fabio Jakobsen. De renner van Deceuninck-Quick Step hoopt dat het wielerseizoen hervat wordt, maar vreest er ook een beetje voor. “Die anderhalvemeter-regel handhaven in het peloton is nogal moeilijk. Als je één keer je neus snuit, besmet je het halve peloton.”

Jakobsen doet zaterdag mee aan de Challenge of Stars: een initiatief van RCS Sport en het virtuele platform BKool. “Ik heb net alles klaargezet en moet zo even proefdraaien”, laat hij telefonisch weten. “Zaterdag is het echte werk. Ik moet het opnemen tegen Mads Pedersen. Het parcours is maar 1,2 kilometer lang, dus als hij slim is gaat hij vroeg op de pedalen staan.”

Sprinttoernooi

Het knock-outtoernooi kent acht sprintdeelnemers en acht klimmers. De klimwedstrijden worden op een deel van de Stelvio gehouden (2,9 kilometer lang), terwijl de sprinters virtueel in Toscane rijden. “Ik vind het best wel leuk om een keer te doen. Ik heb nog geen ervaring met BKool, maar het ziet er wel goed uit. Alleen fiets ik liever wel buiten, helemaal met dit weer. Of ik een ventilator voor me heb staan? Als ik van die 1,2 kilometer ga zweten is het slecht met mij gesteld”, lacht hij.

Jakobsen is blij dat hij gedurende de coronacrisis gewoon buiten mocht fietsen. Collega’s mochten niet eens naar buiten, terwijl Jakobsen gewoon zijn trainingen af kon werken. Hij blijft zich – net als voor de coronacrisis – richten op de Giro d’Italia. “Dat blijft inderdaad mijn doel”, laat hij weten. “Maar of het seizoen hervat kan worden? Daar plaats ik mijn vraagtekens bij. Die anderhalvemeter-maatregel is in het peloton niet vol te houden. Als je één keer je neus snuit, besmet je het halve peloton.”

Hoewel Sam Bennett als nieuwkomer hoogstwaarschijnlijk zijn opwachting mag maken in de Tour, hoopt Jakobsen dat er ook voor hem een plekje is weggelegd in de selectie. Over het doorgaan van de ronde is hij optimistischer gestemd. “De Tour de France zie ik wel doorgaan. De belangen zijn zó groot…”


Het complete interview met Jakobsen over training en voeding lees je volgende maand in Fiets.