Primoz Roglic heeft de Sloveense titel op de weg gewonnen. Een van de kopmannen van Jumbo-Visma kwam na een koers van ruim 145 kilometer alleen over de finish in Ambroz pod Krvavcem. Roglic was 10 seconden sneller dan Tadej Pogacar, vorig jaar winnaar van drie etappes in de Vuelta en derde in de eindstand. Matej Mohoric werd derde op 39 seconden.

Roglic loste Pogacar op de laatste beklimming richting de finish. “Het is prachtig dat de situatie nu zo goed is dat we eindelijk weer kunnen koersen en doen waar we goed in zijn”, reageerde hij. “Ik ben dan ook heel erg blij dat ik meteen de nationale titel heb kunnen pakken. Gezien het voorjaar was Tadej de favoriet en het was zeker niet gemakkelijk om hem te kloppen. Ik had de klim goed verkend, dus ik wist waar ik mijn slag moest slaan. Dat ik hier meteen de overwinning pak in mijn eerste koers van het seizoen, voelt erg goed. Ik ben zeker nog niet in topvorm, maar ik kijk al uit naar de komende koersen.”

Slovenië is het enige Europese land dat in de coronacrisis zijn titelstrijd op de geplande datum kan laten doorgaan. In de herziene wielerkalender van de UCI zijn de nationale kampioenschappen verschoven naar het weekeinde van 22 en 23 augustus, een week voor de start van de Tour de France. Maar Slovenië kon half mei al de maatregelen die waren getroffen om het coronavirus in te dammen, versoepelen. De titelstrijd trok veel toeschouwers die lang niet allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar langs de weg stonden.