Anna van der Breggen heeft het EK tijdrijden voor vrouwen gewonnen. Van der Breggen, die nog nooit de Europese tijdrittitel pakte, was in Plouay een maat te groot voor viervoudig winnares Ellen van Dijk.

De enige Nederlandse deelnemers begonnen voortvarend aan de tijdrit. Van der Breggen had al snel de Zwitserse Marlen Reusser te pakken die een minuut voor haar was gestart. Van Dijk haalde al snel Lisa Klein uit Duitsland in, die tot de kanshebbers behoorde voor een podiumplaats. Bij het eerste tussenpunt had Van Dijk een achterstand van zeven seconden op Van der Breggen, die goed onderweg was.

Reusser bleef in het zog van Van der Breggen zitten en pakte zo ten koste van Lisa Brennauer het brons. Van Dijk gaf in het tweede gedeelte veel terrein prijs en finishte uiteindelijk op een halve minuut van haar landgenoot, die voor de tweede keer in drie dagen tijd een hiaat op haar erelijst opvulde. “Ik focuste mijzelf al een tijdje op deze wedstrijd en wilde het vandaag goed doen. Het parcours ligt mij hier wel. Ik had een goede kans om te winnen en heb het gelukkig af kunnen maken.”

Anna van der Breggen 2020 Anna van der Breggen 2020

Küng wint bij de mannen
Drie renners maakten op voorhand kans op de Europese titel: Stefan Küng, Remi Cavagna en Victor Campenaerts. Op een spannend gevecht draaide het niet echt uit. Küng pakte bij het eerste tussenpunt een voorsprong van zes seconden op Cavagna en gaf dat niet meer uit handen. Met 17 seconden verschil won hij uiteindelijk voor Cavagna en Campenaerts, die brons pakte.

Küng volgt netzijn overwinning Remco Evenepoel op. De Belg won vorig jaar in Alkmaar.

Stefan Kung