Marc Hirschi heeft de Waalse Pijl gewonnen. De Zwitser was in de traditionele sprint op de Muur van Huy sneller dan Benoît Cosnefroy en Mike Woods.

Mauri Vansevenant kleurde de koers en reed de hele dag aan de leiding met drie andere vluchtgenoten, waaronder Nederlander Matthijs Paaschens. Vansevenant bleef als laatste vluchter over en mocht heel even dromen van de winst, maar door een valpartij op vier kilometer van het einde werd hij bijgehaald door achtervolger Rigoberto Uran. Voor de voet van de muur werden ze teruggepakt.

Bij afwezigheid van veel toppers, waaronder wereldkampioen Julian Alaphilippe, begon het peloton aan de laatste passage van de Muur van Huy. Richie Porte ging van ver aan, maar zakte erdoor. Daarna trok Woods door en zag hij Hirschi langszij komen. De Zwitser pakte zodoende de overwinning voor Cosnefroy en Woods.


Anna van der Breggen heeft in de Waalse Pijl een ongekende reeks voortgezet. De kersverse wereldkampioene won de Waalse koers met aankomst op de Muur van Huy voor de zesde keer op rij.

De renster van Boels-Dolmans nam aan de voet van de slotklim de kop, werd nog wel bedreigd door de Nederlandse Demi Vollering, maar kwam als eerste boven. De Deense Cecilie Uttrup Ludwig werd tweede, Vollering passeerde als derde de finish. Van der Breggen is nu alleen recordhoudster. Marianne Vos won de Waalse Pijl vijf keer.

“Het was hier voor mij niet eerder zo close, het was heel zwaar”, vertelde de winnares, die veel lof had voor haar ploeggenotes. “Ze hebben zo veel voor me gedaan vandaag, ze reden zo hard. Ik voelde daardoor wel extra druk om het af te maken.” Haar tactiek in de slotfase was opmerkelijk. Van der Breggen wachtte niet af. “Ik nam meteen de kop. Ik rijd hier graag in mijn eigen tempo omhoog. Dat wil zeggen: zo hard mogelijk, maar wel zo dat ik iets overhoud. Demi passeerde me. Ik heb gewacht tot het bord dat het nog 100 meter was. Toen ben ik voluit gegaan.”

Van der Breggen had met Chantal Blaak en Amy Pieters twee luxeknechten die het tempo in de slotfase hoog hielden. Met zo’n vijftien rensters werd na 123 kilometer voor de tweede keer de voet van de befaamde Muur bereikt. Daar had de wereldkampioene aanvankelijk de Italiaanse Elisa Longo Borghini in haar wiel. Vollering, die rijdt voor Parkhotel Valkenburg, plaatste een aanval maar het 23-jarige talent uit Berkel en Rodenrijs kon Van der Breggen in de sprint niet voorblijven. Ook Ludwig kwam haar nog net voorbij. Vos finishte als negende.

Zondag volgt met Luik-Bastenaken-Luik opnieuw een koers die Van der Breggen ligt. “Maar wel iets minder dan deze finish. Ik voel ook wel dat ik wat moe ben.” Van de Breggen veroverde zaterdag in het Italiaanse Imola de wereldtitel. Daar was Annemiek van Vleuten er ook bij. De renster van Mitchelton-Scott reed het WK met een gebroken linkerpols. Van Vleuten besloot de Waalse Pijl over te slaan, maar denkt zondag weer te starten.

Anna van der Breggen 2020