De hype (of nieuwe standaard) van 2020: gravelracen. Bij gebrek aan avonturen in het buitenland trok racefietsend Nederland massaal het bos in. Wat blijkt, dat is ook leuk! Wist ik al een tijdje. Niet voor niets dat we ook dit jaar weer een behoorlijk aantal gravelbikes getest hebben. Vijf van onze favorieten op een rijtje.

Open Wide

Misschien wel de meest veelzijdige fiets die je kunt kopen. Recht stuur en brede banden, krom stuur en racebandjes? Alles kan, alles werkt. En vooral dat laatste is niet zo vanzelfsprekend. We hebben het allemaal geprobeerd en de Wide is op wat kleine details na misschien wel de meest complete gravelbike op de markt. Lees de review hier.

Kona Rove LTD

Staal. Ouderwets staal. Heerlijk. De fiets, met zijn 650b wielmaat en comfortabele zit, voelt als een rijdende sofa. Een genot om mee op pad te zijn. Tijdens ritjes over de Veluwe dwaalden we meermaals af en waanden ons even in het buitenland. Genieten!

Rose Backroad

De Backroad is een gravelbike met vele gezichten. Met brede 650B banden is het een comfortabele fiets waarmee menig singletrack snel genomen kan worden. In standaard setup is de fiets razendsnel. We hebben er zelfs mee gecrost!

Bombtrack

Vorig jaar in de lijst, dit jaar in vernieuwde versie weer in de lijst. De EXT-C is zo’n prettig, snelle, comfortabele gravelbike. Deze fiets gedraagt zich zoals ik een gravelbike zou willen.

Cannondale topstone Lefty

De Topstone zelf is niet nieuw. De uitvoering met zelfdenkende Lefty Oliver wel. En die vork is een genot. Direct werkend wanneer nodig. Uit wanneer de weg mooi vlak is. De Topstone blijft een snelle, stijve fiets, maar de vork en 650B wielset geven hem het leuke extraatje om het geheel allround inzetbaar te maken. Lees hier de review.

Fietsen die de top 5 net niet haalden maar we je niet willen onthouden:

Specialized Diverge

Zelfde vormgeving, andere features. De vernieuwde Diverge met prettige futureshock is niet meer weg te denken uit gravelland. Review? hiero.

Evil Chamois Hagar

De vreemde eend. Geometrie van een mountainbike, gemixt met de stijfheid van een racer. Wat krijg je dan? Deze frankenstein Evil!

Ritchey Outback

Instant vakantie. Dat is wat de Ritchey Outback met je gevoel doet. Lekker cruisen. Bospaadje meepakken. Heerlijk!

Welke fietsen zie je in 2021 graag terug in het magazine? Laat het weten in de reacties.