De vrouwensport heeft zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Waar voorheen vooral onderzoek werd gedaan naar mannelijke atleten is er tegenwoordig meer aandacht voor de sportende vrouw. Ondanks deze ontwikkelingen is er nog maar weinig bekend over de invloed van menstruatie op prestatie.

Menstruatie goed voor prestatie?

In 2003 werd in de media geschreven: ‘Haar menstruatiecyclus heeft bepaald dat Leontien Zijlaard-van Moorsel vandaag op de wielerbaan van Mexico-Stad haar aanval gaat doen op het werelduurrecord’.
Klopt dit? Is de prestatie beter tijdens de menstruatie? Geldt dit voor alle vrouwen? En voor alle sporten? Hoe zit het met menstruatiestoornissen bij sportsters?

Sportartsen & gynaecologen binnen het Maxima Medisch centrum zijn een wetenschappelijk onderzoek gestart waarbij geprobeerd wordt deze vragen te beantwoorden. Het doel is een beter inzicht te krijgen in de ervaringen van vrouwen met betrekking tot sport(prestatie) en menstruatie. Uiteindelijk kan dit de vrouwensport naar een nog hoger niveau tillen.

Ben jij een sportieve vrouw en boven de 18 jaar? Dan zoekt het MMC jou! Vul hier de korte enquête in en help mee. Op Fiets.nl lees je binnenkort de resultaten van het onderzoek.