Dankbaar was ik hem. Léon van Bon was de fotograaf van dienst tijdens een fotoshoot die ik voor een fietskledingmerk deed op een koude woensdag in juni. Hij reed met zijn auto naar de locaties en op de laatste locatie reed ik een lekke band. Kwam helemaal niet zo verkeerd uit, want ik had het ondertussen ijskoud in mijn zomerse fietsoutfit. Leon was zo vriendelijk om mijn fiets op de fietsdrager te plaatsen en bracht me terug naar de startlocatie waar mijn eigen auto geparkeerd stond.

En tijdens zo’n autorit, hoe kort dan ook, leer je elkaar toch beter kennen. Want natuurlijk kende ik hem al een beetje, ik volgde hem tenslotte op Instagram voor zijn prachtige fietsfoto’s. Ik twijfelde even of hij zelf ook ooit professioneel gefietst had en checkte dat even bij hem. Hij keek me aan, en bevestigt. Veel meer woorden maakten we er niet aan vuil.

Fiets podcast #14

Vanmorgen stapte ik in de auto en zo nu en dan vind ik het heerlijk om een podcast te luisteren. Op het gebied van podcasten zit ik trouwens nog in de ontdekkingsfase; ik luister vaker een podcast niet af, dan wel. Vandaag begon ik aan de podcast van ons eigen magazine Fiets. Die is makkelijk te vinden, want je zoekt op ‘fiets’, en dan staat deze bovenaan: Fiets Podcast. Ik klikte podcast #14 aan, die gaat over ‘eten volgens de experts van Jumbo-Visma’.

Olympiër Leon van Bon

Wat ik op voorhand niet wist, is dat ze na een tijdje overschakelen naar een ander onderwerp. Léon van Bon test fietsen voor Fiets magazine (wist ik) en in deze podcast vertelt hij zijn bevindingen over het merk RIH. In de podcast laten ze een radiofragment horen uit 1992 waarin hij op weg is naar GOUD OP DE OLYMPISCHE SPELEN op een RIH-fiets… Uiteindelijk wint hij trouwens zilver, maar als je dat verhaal wil horen moet je die podcast zelf maar even luisteren. Daarnaast won hij twee Touretappes, werd 3de op het WK, 4de in zowel Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen, 6de in de Amstel Gold Race en Milaan-San Remo, enzovoort, enzovoort.

Krekelmomentje op fietsgebied

En dit is dus absoluut mijn (fiets)krekelmomentje van de afgelopen periode. Ik hoor het mezelf namelijk nog zeggen tijdens die autorit: jij hebt toch ook ooit professioneel gefietst? Gênant vind ik het achteraf in ieder geval. En nu ben ik benieuwd, wat was jouw leukste krekelmomentje op fietsgebied? Léon volgen doe je trouwens hier: instagram.com/leon_van_bon/