In het vorige blog legde ik de verschillen in lichaamssamenstelling tussen vrouwen en mannen al uit. Uit onderzoek blijkt dat de verandering in spieren/vetvrije massa te maken heeft met de hoeveelheid training en dat het geslacht hierin een mindere rol speelt. Ook de verandering in het bot- en bindweefsel door training is onafhankelijk van het geslacht.

Vrouwen kunnen door (kracht)training een even grote toename in kracht ontwikkelen als mannen (20-40%). Dat geldt ook voor de toename in VO2max. Bij beide geslachten kan ook die waarde evenveel toenemen (15-25%). Vrouwen blijken dus op dezelfde manier op training te reageren als mannen. Je kunt dus dezelfde trainingsvormen gebruiken voor zowel mannen als vrouwen.

Wedstijdsporters kunnen beter wel anders trainen

Voor vrouwelijke wedstrijdsporters is het wél raadzaam om anders te trainen dan mannen. Dit komt doordat het wedstrijdverloop van mannen vaak anders is dan vrouwen. In 2018 onderzocht sportwetenschapper Dajo Sanders het het verschil in intensiteit tussen de mannen en vrouwenkoers. Uit zijn onderzoek bleek dat de afstand, duur, totale arbeid en gemiddelde power output in wedstrijden bij mannen hoger ligt dan bij vrouwen. Daarentegen ligt de intensiteit en de tijd in hogere hartslagzones bij vrouwen veel hoger dan bij mannen. De load per kilometer bij wedstrijden voor vrouwen is dan ook hoger. Het rijden van wedstrijden voor vrouwen vraagt dus een andere training dan een wedstrijd bij de mannen.

Wetenschappelijk gezien is de reactie op training niet zozeer afhankelijk van geslacht, maar wel van de ‘natuurlijke aanleg’. Verder speelt vooral de vorm van conditie en het uiteindelijke doel een belangrijke rol bij het maken van een trainingsschema.

Mogen mannen met vrouwen vergeleken worden?

In sporten waarbij het gaat om weerstand tegen vermoeidheid, kunnen vrouwen en mannen vergeleken worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ultra-lopen. In het wielrennen is dat moeilijker. Want naast de aspecten tactiek, techniek en mentale vaardigheden, wordt de prestatie bepaalt door het geleverde vermogen. Zoals in het vorige blog beschreven, hebben mannen nu eenmaal meer spiermassa waardoor ze meer vermogen kunnen leveren.

Gerichter aan de slag met trainingen?

Er zijn verschillende manieren om gerichter met je trainingen aan de slag te gaan. De trainingen die voor jou goed zijn hangt af van je doel, beschikbare tijd en huidige conditie. Bekijk bijvoorbeeld eens de KNWU Fondo app voor gericht trainingsadvies. Je mag natuurlijk ook altijd met Wilma Franken contact opnemen voor een personal trainingstraject, zie vorige blog.