De gravelfiets is ideaal voor mensen die niet zo zeer van de singletracks houden en boomwortels in de bossen liever mijden, maar toch graag in de natuur zijn. Dat waren er al veel, maar doordat er nu steeds meer gravelroutes en mooie paden (online) gedeeld worden, wordt de animo en de verleiding om te gaan gravelen ook steeds groter.

Is een gravelfiets noodzakelijk?

Om te gaan gravelen is een gravelfiets niet per se noodzakelijk. Natuurlijk is het sterk afhankelijk van de routes die je kiest, maar op bijvoorbeeld een veldritfiets of MTB kun je ook prima over mooie gravelstroken rijden. Afgelopen zomer fietste ik op een echte gravelbike, maar op dit moment pak ik mijn veldritfiets voor mijn gravelavonturen. Zelfs met een ‘gewone’ racefiets kom je al een heel eind. Het is dan wel wenselijk dat je op de stevige grindpaden fietst en het mulle zand zoveel mogelijk probeert te vermijden. Voorzie je fiets van een paar goede banden voor meer grip en minder kans op lekrijden. Minimaal 28mm brede banden – als er ruimte is nog iets breder – is het best. En dan nog kan het lastig worden om door zand heen te komen. Door wat minder lucht in je banden te doen krijg je ook wat meer grip én extra comfort op hobbelig gravel.

Mijn top 3 favoriete gravelplekken:

In Brabant hebben we superveel mooie gravelpaden. Hier in mijn omgeving (Oost-Brabant) heb je bijvoorbeeld de Strabrechtse heide, de Staatsbossen en De Peel. Je vindt er onverharde paden in een afwisselend landschap van plassen, vlakten, bossen en zandruggen. Leuk extraatje: De Peel is één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa!

  1. Strabrechtse Heide (Lierop)
  2. De Staatsbossen (St. Anthonis)
  3. De Peel (Griendsveen)

Wat zijn jouw favoriete gravel plekken?

We kennen de omgeving waar we wonen vaak het beste. Welke mooie gravelpaden ken jij in jouw omgeving die het delen waard zijn? Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd naar het Gooi in Bussum of de Veluwe!

Nu weet ik dat je in de omgeving van Arnhem ook veel routes hebt. Voor komende zomer zou ik graag een to ride lijstje maken en daarvoor kan ik jouw hulp goed gebruiken. Wat is jouw favoriete locatie die absoluut op mijn to ride lijstje mag?