Lezersvraag: Via Marktplaats heb ik een carbon frame gekocht met een doorlopende zadelpen. Nu blijkt dat deze te kort is afgezaagd voor me. Is zoiets te herstellen?

Opvulring of verlenging?

Jeroen van der Hout – Carbonspecialist

Enkele jaren geleden werden integrated seat posts, oftwel ISP’s veel toegepast op (aero) frames. Die doorlopende zadelpennen worden inderdaad op de juiste hoogte afgezaagd, waarna er een zadelpenlug overheen valt waarop het zadel bevestigd is. Het voordeel van dit systeem is onder meer de enorme stijfheid ten opzichte van een normale zadelpen. Het nadeel is dat wanneer de ISP is afgezaagd, het zadel niet meer hoger gezet kan worden. Er zijn wel opvulringen te koop om de zadelpenlug hoger te zetten. In de praktijk zien we echter regelmatig schade ontstaan door het gebruik van die opvulringen. Daarbij zit de zadelpenlug namelijk niet helemaal over de ISP heen, waardoor de totale druk die uitgeoefend wordt op de ISP tijdens het fietsen over een kleiner stuk wordt verdeeld. Dit leidt geregeld tot een breuk van de ISP.

De oplossing

Een ISP kan echter ook prima verlengd worden. Dit is ook de verstandigste oplossing om schade te voorkomen. Daarvoor maken we eerst een buis van carbon die dezelfde afmeting en vorm heeft als de binnenzijde van de ISP. Deze wordt dan op de juiste hoogte in de ISP gelijmd. Het gewicht van zo’n carbon binnenbuis is tussen de 10 en 15 gram. Als deze buis op de juiste hoogte zit, brengen we onder vacuüm nieuwe lagen carbon aan totdat we de juiste dikte van de originele ISP bereikt hebben. Dit zijn in de meeste gevallen tussen de 8 en 12 lagen UD-Carbon. Als laatste wordt de ISP weer gelakt en is het frame weer in originele staat. Op deze wijze is een ISP te verlengen met wel 15 centimeter extra, ten opzichte van het origineel.

Zelf een expert nodig om schade aan je frame te laten herstellen? Bij Carbonherstel.nl kunnen ze bijna alles repareren.