Ook in november worden er volop fietsevenementen georganiseerd. Zo vond op 19 november de Dutch Masters of MTB plaats. In het Overijsselse Haarle stonden meer dan duizend deelnemers aan de start voor de uitdaging van maar liefst 200 of 101 kilometer. Dit was alweer de zesde editie, en dus de hoogste tijd dat Fiets aan de start stond. We verklappen alvast dat we in 2024 weer die kant optrekken.

De Dutch Masters of MTB heeft haar reputatie als ‘uitputtingsslag’ te danken aan de 200 kilometer afstand met meer dan 1400 hoogtemeters. En dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarom was het ook mogelijk om te kiezen voor de 101 kilometer marathon. Voor de derde keer werd de marathon voor e-bikes georganiseerd. Niet voor niets stonden er dit jaar een recordaantal deelnemers aan de start, en was het event uitverkocht.

Prima omstandigheden

Als de meeste mensen nog op één oor liggen heb ik mijn auto geparkeerd vlakbij de startlocatie. Het is nog donker en de gevoelstemperatuur is onverwacht zacht. Met een beetje geluk blijft het vandaag grotendeels droog. Ik ben benieuwd hoe het parcours erbij ligt na de enorme hoeveelheid regen van de afgelopen dagen.

Ik haal mijn stuurbordje op in Manege Haarle waar ook de officiële start is. Dit verloopt lekker vlot. Zo kan ik ontspannen mijn mountainbike klaar maken en de laatste krentenbollen naar binnenwerken. Iets na half acht rijd ik naar het startvak, voor mijn 101 kilometer, in de manege. De drie startvakken zijn aardig volgelopen en er hangt een ontspannen sfeer. Natuurlijk wordt door velen nog even aan de bandjes gevoeld. Moet er nog lucht uit of bij…

We mogen los. Het startschot is gegeven en we knallen stipt om acht uur over de tijdswaarnemingsmatten. Vind je dit vroeg? De deelnemers van de 200 kilometer zijn om half zeven gestart en hebben een hele, hele lange dag voor zich. Respect!

Kudos voor de route

Ik kan aansluiten bij de eerste groep, en met een man of veertig denderen we Haarle uit richting de glooiende zandstroken. Met het nodige tempo wordt er doorgereden, maar kan ik tegelijkertijd genieten van de Sallandse Heuvelrug en omgeving. De route is een variatie van zand- en bospaden, speelse singletracks en zoals aangekondigd het nodige klim- en daalwerk. Ondanks alle regenval liggen de meeste paden er gewoon goed bij. Kudos voor de routebouwers, maar ook de vrijwilligers die de MTB-routes verzorgen.

Modderbadje

Natuurlijk is het ook afzien. Om de natuurgebieden aan elkaar te knopen is het af en toe waaierrijden op de fietspaden. Afgewisseld door een drassig weiland of een pittige modderstrook. Ik ontkom vandaag niet aan een valpartij, maar gelukkig zonder ernst. In de groep wordt gevallen, waardoor ik van achter inrijd op mijn voorganger. Een koprol volgt en ik trakteer mijzelf op een modderbadje. Een zachte landing, maar lekker is anders. Mijn ketting en derailleur beginnen vervolgens te protesteren en houden op met draaien en schakelen. Van de fiets af, probleem oplossen en weer door! De kopgroep was natuurlijk weg, en ik sluit aan bij drie anderen.

Droadnagel

We rijden in goede harmonie samen verder. Zelfs de zon laat zich af en toe zien, en worden we dikwijls aangemoedigd door het aanwezige publiek. Altijd goed voor de moraal! Ik begin aan de laatste kilometers door de weilanden, en iets na twaalven rijd ik het finishpodium in Haarle op. Als beloning wordt de typische ‘droadnagel’ om mijn nek gehangen. Het is nu tijd voor appeltaart, koffie en het pastabuffet!

De winnaars

De winnaars van de 200 km zijn: Jannitta van den Brink en Peter Schulting. De winnaars van de 101 km zijn: Eva Buurman en Bart van Dieren. Alle deelnemers van harte gefeliciteerd!

Save the date

De Dutch Masters of MTB is een evenement waar alles in in zit; uitstekend georganiseerd, afwisselende route, en een fijne sfeer op- en langs het parcours. Volgend jaar staat Fiets weer aan de start. Wil je ook meedoen? Zet dan 17 november 2024 in je agenda. Houd de website van Dutch Masters of MTB  in de gaten voor wanneer de inschrijving opengaat.

File bij de verzorgingsplekken

Na afloop van het event sprak ik met Dennis van Breen, één van de projectleiders van het evenement. Ik was benieuwd hoe hij terugkijkt op deze editie. “Als organisatie zijn we zeer tevreden met de zesde editie van de Dutch Masters of MTB. Het weer zat mee. En door het goede onderhoud was het parcours, ondanks de enorme regenval, nog redelijk goed begaanbaar”, zegt Van Breen. “De grootste uitdaging dit jaar was de nieuwe finishlocatie; Sporthal de Veldkamp. Dit is goed bevallen. Nu waren alle faciliteiten op één locatie. Bovendien was het lekker warm, waardoor het publiek comfortabel de rijders kon huldigen. De 101 km route was een groot succes en ook nog eens uitverkocht. Zelfs zo’n succes dat deelnemers bij de verzorgingsplekken soms even in de file stonden. Dit gaan we volgend jaar proberen te verbeteren.”

“De 101 km lijkt dus een blijvertje voor de komende edities. De huldiging van Jeffrey Hoogland, inwoner van Haarle, was een mooie aanvulling op de dag. De organisatie is alle vrijwilligers, een kleine 250 mensen uit Haarle en omgeving (dit is tien procent van alle inwoners van Haarle) enorm dankbaar voor alle hulp. Zonder hen is dit evenement niet te organiseren”.