Na de 29-er is er met de 650B opnieuw een nieuwe wielmaat in opmars in het mountainbiken.Schwalbe presenteert op de Eurobike beurs binnenkort een breed pallet aan MTB banden voor de 650B.

Nauwelijks hebben de 29ers zich in de markt geëtaleerd of er staat een nieuwe wielafmeting in de schijnwerpers. De 29er had er 10 jaar voor nodig om in Europa door te breken, de 650B echter was al het meest bediscussieerde thema op internationale fietsbeurzen zoals de Taipei Cycle Show, de Sea Otter Classic en de Eurobike 2011. De afmeting 650B is eigenlijk niet helemaal nieuw. Het is een oude franse afmeting die al tientallen jaren bestond en nu voor de MTB-markt opnieuw “ontdekt” werd. Deze afmeting wordt ook 27,5 inch genoemd en komt overeen met velgdiameter 584mm.

“650B-fietsen leveren wat technische voordelen op die zinvol zijn”, zegt Schwalbe senior product manager Markus Hachmeyer. Hij nam al enige jaren geleden de Racing Ralph in de afmeting 27,5 x 2,25 op in het programma. Op de Eurobike breidt Schwalbe het aanbod voor 2013 bijna op het totale MTB-banden pallet uit. Racing Ralph, Nobby Nic, Hans Dampf, Rocket Ron en de Rapid Rob dekken nagenoeg alle MTB-categorieën en inzetbereiken af.

“650B creëert de gulden middenweg van twee al bestaande afmetingen”, vat Hachmeyer samen. Op de langere termijn zullen we echter zien of de drie afmetingen 26 inch, 650B en 29 inch naast elkaar kunnen bestaan.