De mountainbikesport evolueert in hoog tempo. Parcoursen worden leiper en leiper. De atleten passen zich aan door meer op techniek te trainen. Fietsfabrikanten haken hun karretje aan door fietsen meer en meer geschikt te maken voor dit spektakel. En zo is de cirkel rond en begint het feest weer van voor af aan.

Fietsen mogen dan wel langer, luier, groter en meer geschikt worden voor ruig terrein. De bijbehorende onderdelen mogen hier niet voor onder doen. Een belangrijk item zijn de banden. Hoe grover het terrein, des te meer kans op een lekke band. Maar ook, grote jumps en rockgardens vragen om stabiliteit en stevigheid. Dat cross-country ‘plus’ wordt al een tijd gecatogeriseerd als ‘down-country’. Wat? Zie het als cross-country waarbij techniek en uitdaging voorop staat, maar wel met een ‘normale’ fiets. Snel omhoog, rap op het vlakke en als een beest bergaf. Juist, de tussenweg tussen XC en Enduro. Schwalbe maakt er nu een speciaal bandje voor. De Wicked Will.

Schwalbe is lekker bezig met het recyclen van productnamen. Wicked Will heeft al jaren lang in het gamma gezeten en is nu terug. De band, altijd en uitsluitend in 29 inch geleverd heeft een breedte van 2.40 inch en is beschikbaar in meerdere compounds en karkassen. Wij testen de Evolution Line Super race met Speedgrip compound. Waarin kenmerkt zo’n Downcountry band zich nu? Zie het als een mix tussen lichtgewicht XC (rolweerstand) en full-on enduro (stevigheid). Zo’n optimum is er natuurlijk niet. Of het rolt licht, of je hebt grip. Een band blijft altijd een compromis. Neemt niet weg dat banden de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn en an sich in de breedte sowieso een stuk breder, steviger en lekbestendiger zijn geworden. Stel je voor, een parcours als Tokio, of het huidige Val di Sole met de Dugast tubes waar Nino Schurter jarenlang mee fietsten? Dan is het haast wachten tot je lek rijdt.

We monteren de Wicked Willies om op avontuur te gaan in de Alpen. Zelf klimmen, natuurlijk zelf dalen. Monteren gaat vrij eenvoudig. De band valt ruim en zonder al te veel problemen is het geheel lucht dicht. Prettig! De band wegen we na op 860 gram. Fors zwaarder dan XC banden van jaren terug. Maar ook zeker lichter dan moderne enduro banden die al snel een kilo en meer op de weegschaal brengen.

Het loopvlak is voorzien van relatief hoge, vierkante noppen. Een stevig zijnopje en redelijk zachte compound. We testen de levensduur op trails die perfect voldoen aan het zojuist geschetste profiel. XC-proof paden die op een hardtail meer dan een uitdaging zouden zijn, maar eenvoudig voor enduro-normen. De perfecte gulden middenweg. Wat als eerste opvalt is dat de banden licht lopen. Blijven we in de Schwalbe Line-up dan lijken ze het meest op de Nobby Nic banden. Een slof waar ik niet graag mee bergop rijdt. Te grof. De Wicked Will geeft me dat gevoel niet.

De bandendruk schommelt tussen 1.4 en 1.6 bar, afhankelijk van hoe uitdagend de voorgeschotelde trails zijn. Bergje af dan. Van Italië naar Frankrijk en weer terug. Inderdaad, we zijn in het grensgebied. Net achter de torenhoge Iseran. Een walhalla voor iedereen die van zon, trails en natuur houdt. Lekker rustig en vol met parels van paden. We sturen er zonder problemen overheen en hebben meer het gevoel met een stel enduro banden dan xc schoeisel onderweg te zijn. Dat is een groot voordeel.

Zodra de paden breder worden en de ondergrond veranderd in gravel of rotsen boeten de banden in qua grip. Het zachte rubber voelt zicht duidelijk beter thuis op een zachtere bosgrond. Loam, zand en wortels. Dat lust Will wel als ontbijt.

Onze test komt abrupt ten einde wanneer we een ouderwetse klapband krijgen aan de voorzijde. De ‘hieldraad’, de rand die ervoor zorgt dat de band op de velg blijft ‘plakken’ lijkt te zijn gebroken. Hierdoor kan de band de druk niet aan en knal! Nu lijkt ons dit een gevalletje pech en zeker geen aanleiding om deze banden niet te kopen. Maar even schrikken is het wel.

De banden doen verder precies wat ze beloven. Maar wie in Nederland wil deze banden? Zoek je zeeën aan grip? Heb je geen zin om te wisselen wanneer je van Nederland richting het buitenland gaat of fiets je veel in de Ardennen of gelijkaardig gebied? Voor alle voorbeelden geldt een positief koopadvies. Ga je op avonturentocht in de Alpen waarbij je zelf omhoog moet rijden, maar waarvan je nu al weet dat het bergaf listig word? Dit is je band. Bikepark, nehh, Utrechtse heuvelrug? Skippen. Voor Hollandse zandpaden zijn ze simpelweg te grof.

De Wicked Will is enkel leverbaar in 2.4″. Voor ons helemaal prima, maar het moet wel in je fiets passen. Even checken dus.

€62,-
schwalbe.com