De nieuwe Tenaci GA40 gravelwielen van Ere zijn gemaakt in samenwerking met Paul Lew, een expert op het gebied van wieldynamiek. Het resultaat? Een hele dikke wielset gemaakt voor snelheid en avontuur – zowel op de weg als off-road!

Nieuwe lid van de Tenaci familie

De Tenaci-collectie is gemaakt voor iedereen die de onverharde paden wil verkennen en van de natuur wil genieten. In de collectie vind je niet alleen wielen, maar ook banden en bartape grip. De Tenaci GA40 is het nieuwste lid in de Ere gravelfamilie, een full carbon wielset voor prestatiegerichte avonturiers. De wielen zijn gemaakt om de schokken tijdens een gravelrit op te vangen, maar ze geven volgens Ere je ook een voorsprong in snelheid.

De naam GA40 is een afgeleide van de velghoogte, 40mm. De carbon velgen zijn hookless (de voordelen beschreven we al eens in dit artikel) waardoor ze zorgen voor zowel een comfortabele als snelle rijervaring. Dankzij een interne breedte van 26 mm liggen de banden er lekker rond op. Dat komt niet alleen de aerodynamische prestaties en dus de snelheid ten goede, het zorgt ook voor extra comfort. Op de velgen passen banden van 38 tot 58 mm. Het totaalgewicht van een setje komt op 1580 gram, heel netjes!

De zoektocht naar de beste aerodynamica

Moeten wielen snel zijn? Dan moeten ze natuurlijk aerodynamisch zijn. Daarvoor werkt Ere samen met een absolute expert op het gebied van wieldynamiek, Paul Lew. Gedurende zijn hele carrière is hij verantwoordelijk geweest voor het ontwerpen en produceren van fietsonderdelen voor grote OEM-merken, Tour De France winnaars, wereld- en olympische kampioenen. In de lucht- en ruimtevaart heeft Paul duizenden besteed aan testen en evaluatie van tientallen bemande vliegtuigsystemen en onbemande luchtsystemen voor DRS Technologies, Northrop Grumman, General Dynamics, General Electric Aircraft Engines en NASA.

Samen met Paul heeft Ere de Tenaci GA40 getest en tot in de puntjes gefinetuned. Op het eindresultaat zijn ze dus apetrots.

Ere Iona SL-naaf

De wielen draaien rondom nieuwe Iona SL-naven, 100% in-house ontworpen. Deze straight-pull naafset heeft een laag profiel en een stevig ontwerp. Voor deze naven gebruikt Ere SKF afgedichte lagers. Perfect voor natte en modderige gravelavonturen. Ze hebben een 36T star ratchet body dat snelle aangrijping biedt en ze zijn compatibel met Shimano, Campagnolo en SRAM XDR.

De naven absorberen de krachten van de schijfrembelasting tijdens het remmen. Dat is, sinds we geen velgremmen meer gebruiken, een eenzijdige belasting. Hetzelfde gaat op wanneer je kracht op de achternaaf via de ketting. Bij het ontwerp is rekening gehouden met die eenzijdige belasting, hierdoor konden ze materiaal verwijderen waar het niet nodig is en toevoegen waar het sterk moet zijn. Het leverde een naafset op met een gewicht van slechts 235 gram voor de achternaaf en 100 gram voor de voornaaf.

Prijs en kleuren

De nieuwe wielen kosten 1399 euro met de standaard naven. Ere biedt de carbon wielset in drie verschillende kleuren aan: Satin Black, Glossy Black en Glossy Black/White. De wielen zijn vanaf nu op voorraad op www.ereresearch.com of een Ere dealer in de buurt.

Ook met Classified achternaaf

De Tenaci GA40 wielen zijn niet alleen beschikbaar met de nieuwe Ere Iona-naven, maar er komt ook de optie voor een Classified naaf, de naafversnelling die een dubbel voorblad overbodig maakt.