In een land waarbij de stijgende zeespiegel als een sluipmoordenaar op de loer licht, is ook de eerste Olympisch kampioen mountainbiken geboren. Een land zo plat als een pannenkoek, maar met een rijke wieler en mountainbikehistorie. In ‘On Dutch Ground’ zijn we op zoek gegaan naar de mogelijkheden die Nederland te bieden heeft, als het gaat om mountainbiken. Flowtrails, downhilltracks en freeridespots. Binnen de Nederlandse landsgrenzen is het allemaal te vinden.

Jonge talenvolle renners en rensters bundelen de krachten en rijden het land door. Van Noord-Holland tot het zuidelijkste puntje van het land. In de 8 minuten durende film ‘On Dutch Ground’ zie je de maakbaarheid van het Nederlandse landschap. Daar waar we als klein land heer en meester in zijn. We schikken en weren ons tegen het water, leggen hele stukken land droog en creëren mogelijkheden om te mountainbiken op plekken waar ooit het water de scepter zwaaide.

On Dutch Ground is een productie van Fiets Magazine in samenwerking met Fine line media en gemaakt met ondersteuning van Giant Bicycles Benelux, Canyon, BBB en Big Airbag

Rijders in On Dutch Ground:

Tristan Botteram (19)

Opgegroeid in de achterhoek en al een aantal jaren het grootste downhilltalent van het land. Een 4e plaats op de wereldbeker in La Bresse is momenteel het hoogtepunt is zijn nog prille. Een kenmerkende whip en zeer solide rijstijl kenmerken de door Canyon gesponsorde coureur.

Larissa Hartog (19)

Ze was al Nederlands kampioen cross-country bij de junior vrouwen. En dat is voor de dame uit De Lier nog lang niet genoeg. Woonachtig in een omgeving waar bossen amper te vinden zijn is Larissa de ideale renster om te schitteren in een video als deze.

Eline Nijhuis (25)

Als viervoudig winnaar van de Nederlandse titel downhill weet Eline als geen ander hoe je een berg af moet rijden. Inmiddels fietst ze enkel nog voor het plezier. Maar de snelheid en moeiteloze style is nog als vanouds.

Vince Moonen (24)

Zit de geboren Limburger niet op de fiets dan heeft hij een schep in zijn handen. Als een van de drijvende krachten achter de bekendste freeride spot van het land is Vince koning bulten bouwen. Eenmaal uitgeschept springt Vince hoger en verder dan wie dan ook.

Making Off

Een mountainbikevideo schieten klinkt simpel. Een trail scouten, camera instellen en rijden maar. De realiteit ligt iets anders. Na een lange – door COVID-19 uitgestelde – periode van voorbereiding is de film in één week opgenomen. In een logistieke nachtmerrie werd er uiteindelijk op vijf verschillende locaties gefilmd. Een werkweek van een kleine 90 uur met ontelbaar veel autokilometers, pizza en Hero B’tween. Want is het licht goed? Dan moet er gereden worden. Dat betekent backflips rond 6 uur in de ochtend en ontelbare takes op de pumptrack bij het vallen van de avond.

De Hollandse Waterlinie en geografische uitdagingen in Nederland staan centraal bij deze film. Precies de reden waarom er gekozen is om de openingsscène niet op een mooie trail te draaien. Nee, we bouwden onze eigen trail, op een typisch stukje Nederlandse grond aan de oever van de IJssel. Met een veld vol metershoge mais op de voorgrond en de langsvarende boten op de achtergrond is de toon direct gezet. Vince doet de ene na de andere move. Aan de cameramensen de taak om al deze actie in het juiste beeld te vangen. Een eindeloos proces van finetunen en schaven. Iets wat alleen lukt met veel inzet, voldoende mankracht en een vooropgezet plan.

Terwijl de rijder in kwestie enkel hoeft te focussen op een mooie move of fraaie bocht staan er rondom de trail diverse cameramensen, iemand met geluidsapparatuur, een fotograaf en één of meerdere productieassistenten die zich de benen uit het lijf rennen om een statief te versjouwen, broodjes kaas te bouwen en zorgen dat wij ons aan de planning houden.