Een heel seizoen in krap twee weken. Het gebeurt. In Tsjechië, Oostenrijk en als laatste Zwitserland. Ek’s, wk’s en om te beginnen de worldcups. Tweemaal in één week.

Na een stormachtige shortrace op het met modder besmeurde parcours van Nove Mesto was het gisteren toch echt tijd voor de eerste echte krachtmeting dit seizoen. De onbekende Mexicaan Jose Gerardo Ulloa Arevalo won bij de mannen na zeven rondjes alles of niets. De enige Nederlandse deelnemer, Milan Vader zat de gehele koers vooraan. Plek 3, 4 het leek een uitgemaakte zaak. Helaas brak vader bij het opdraaien van het laatste rechte eind zijn ketting. Vader bolde alsnog als 13e over de meet wat hem een startplekje op de 2e rij opleverde.

Vader in de modder… Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Bij de vrouwen wist Evie Richards de winst naar zich toe te trekken. In een sprint finish met wereldkampioene Ferrand prevot en slecht een seconde voor de piepjonge Loana Lecomte uit Frankrijk.

Een dag later is het tijd voor het echte werk. Eerst de belofte met een overtuigende winst van Tom Pidcock. De Britt lijkt zijn koerskader moeiteloos in te ruilen voor een volgeveerd ros en rijdt vanuit de achterhoede volledig naar voren. Demarreert met veel sjoege en komt solo over de meet met zo’n 20 tellen voorsprong op de Zwitsers Alexandre Balmer en Vital Albin. Geen Nederlandse deelname in deze categorie. Doordat Tsjechië als risicogebied staat aangemerkt mogen enkel sporters met een proflicentie afzakken richting de wereldbeker.


Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Bij de belofte dames daardoor wel een deelname met Nederlands vlaggetje achter de naam. Wereldkampioene veldrijden Ceylin del Carmen Alvarado komt in de mountainbikediscipline nog uit in de belofte categorie en claimde daarin afgelopen weekend haar tweede titel.

Na een spannende wedstrijd finisht Alvarado als tweede achter de Italiaanse Giorgia Marchet.


Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Bij de vrouwen elite zijn vanuit Nederland de ogen vooral gericht op Anne Terpstra. Na winst met overmacht op het NK, lijkt de in Duitsland wonende Terpstra helemaal klaar voor de wereldbekers. Al snel na de start ontstaat er door natuurlijke selectie een kopgroep met snelle namen. Pauline Ferrand Prevot doet veel kopwerk en slaat een gaatje. Op kousenvoeten rijdt ze weg tot een halve minuut.


Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

De jonge Loana Lecomte, eveneens uit Frankrijk rijdt het gat dicht en kort daarachter volgt Terpstra. In de laatste twee rondes worden de kaarten opnieuw geschut. Lecomte wint haar eerste wereldbeker ooit. Anne Terpstra komt als tweede over de meet en PFP moet genoegen nemen met de 3e stek. Overige Nederlanders in koers zijn Sophie von Berswordt die na een goede start terugzakt tot plek 53. Vijf minuten daarvoor, op de 41e stek finisht Anne Tauber. Anne komt terug van een beenblessure, opgelopen bij een crash, kleine maand geleden.


Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

De Elite heren is een waar schouwspel van start tot finish. Nieuwe namen en oude rotten in het vak mengen zich in een grote kopgroep. Alle grote ploegen zijn vertegenwoordigd en één voor één grijpen renners hun kans om voorop te rijden. Henrique Avancini voert lange tijd de koppositie aan terwijl legende en wereldkampioen Nino Schurter achterop is geraakt in het geheel. Schurter kende een ongelukkige valpartij op het asfalt tijdens de shortrace en mocht pas op de 4e startrij opstellen.


Schurter in de achterhoede. Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Vader volgt in het spoor van het Deense supertalent. Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Na een uur koers dunt de kopgroep uit en uiteindelijk ontstaat een drietal met daarin ook Milan Vader. Routinier Maxime Marotte weet hoe hij een finale moet rijden en probeert rookie Simon Andreassen en Vader te lossen. Andreassen, inclusief Redbull helm heeft echter vleugels gekregen en pakt de overwinning. Marotte finisht op plek twee en Vader moet genoegen nemen met de 3e stek. Zijn eerste wereldbeker podium. Schurter komt in de laatste ronde nog sterk opzetten en rolt het halve veld op. Twintig seconde na de kopgroep komt de Zwitser als 4e over de streep.

Bekijk hier alle uitslagen, en zet vooral je tv op scherp. Vandaag is alweer de volgonde shortrace. Live te volgen via Redbull TV en op Ziggo.


Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool