Wat is het fijn om met je mountainbike de Nederlandse natuur in te trekken. Je hoofd leegmaken, genieten en spelen op één van de vele gemarkeerde routes. Misschien ben je nog niet op de hoogte dat voor steeds meer natuurgebieden en routes een verplicht MTB-vignet nodig is. In dit artikel leggen we je uit waarom, waar en hoe je een MTB-vignet kan aanschaffen.

Waarom een MTB-vignet

De aanleg en het onderhoud van de vele parcoursen kan niet zonder de inzet van de vele vrijwilligers. Waar in het verleden nog gebruikt kon worden gemaakt van subsidies, komt het nu echt aan op de ‘vrije uurtjes’ van de vrijwilliger. Helaas is dit niet voldoende en is er dus ook geld nodig om het onderhoud te bekostigen en het kunnen realiseren van verbeteringen en aanleggen van parcoursen. Door de aanschaf van een MTB-vignet draag je hier direct aan bij! En zeg nou zelf; jij wilt toch ook veilig mountainbiken op onderhouden, bewegwijzerde en afwisselende parcoursen?

Waar nodig?

Helaas is er in Nederland nog geen landelijk vignet, wat wel een grote wens is van veel mountainbikers. Op dit moment zijn er vijf verschillende MTB-vignetten met een eigen aanpak en verantwoording van de aanschafprijs.

(1) Natuurmonumenten

Met dit MTB-vignet kan je mountainbiken op de routes van Natuurmonumenten; Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Bergherbos-Montferland, Voorsterbos-Waterloopbos en Beetsterzwaag. In de andere natuurgebieden is een MTB-vignet gewenst. Op deze site kan je voor 15 euro een vignet kopen. Deze is geldig van oktober 2022 tot en met 31 december 2023.

(2) Utrechtse Heuvelrug

Dit MTB-vignet kost 7,50 euro voor een kalenderjaar en is verplicht op de volgende uitdagende routes; Rhenen, Kwintelooijen, Specialized-Amerongen, Leersum, Cannondale-Zeist, Continental-Austerlitz, Hoge Vuursche en Lage Vuursche. Op deze site vind je meer informatie en waar je het vignet kan kopen.

(3) Treeker Trail MTB route

De bijzondere Treeker Trail route bestaat uit de routes Den Treek en Henschoten. In 2023 zijn er drie vignetten te koop: een kwartaalvignet, een driekwartjaarvignet en een dagkaart. Voor de aanschaf van een vignet of meer informatie kan je terecht op deze site.

(4) Stichting MTB & More Almere

Waarschijnlijk wist je niet dat er in Almere maar liefst vier parcoursen zijn plus het parcours op het Skills Park om behendigheid te oefenen. Samen goed voor bijna 33 km aan trails met een kleine 300 hoogtemeters. Voor een jaarvignet betaal je 6,50 euro en heb je toegang tot de routes; Kotterbos, Kemphaan, Braambergen, Beginbos en natuurlijk het Skills Park. Meer informatie vind je op deze site.

(5) Grenspark Kalmhoutse Heide

Lekker spelen op de prachtige Kalmhoutse Heide. Voor 12 euro koop je een jaarvignet die je toegang geeft tot de volgende routes; Huijbergen; Staartse Heide en Ossendrecht; Stoppelbergen, Volksabdij en Wildernissen. Online kan je het vignet direct kopen.

Wil je beginnen met mountainbiken en je eerste mountainbike kopen? Lees dan dit eerder verschenen artikel met vijf tips op een rij waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een passende mountainbike.