Wil je als fietser beter worden dan gaat het al gauw over welk trainingsschema je moet volgen, wat je wel en niet moet eten en dat cardio-oefeningen onmisbaar zijn. Waar we vaak niet bij stilstaan is het belang van het trainen van je ademhaling. Best gek, want we weten dat het belangrijk is, maar staan er vaak niet bij stil dat het wellicht ook je prestaties op en naast de fiets kan verbeteren.

Deense Airofit PRO

Door simpel te Googlen kan je als snel aan de slag met oefeningen voor het trainen van je ademhaling. Lees ook ons eerder verschenen artikel over ademhaling trainen. Ook zijn er zogenaamde ademhalingstrainers te koop waaronder het Deense merk Airofit. Ze werken met veel profsporters samen en zijn bijvoorbeeld partner van wielerploeg Lotto Soudal. Volgens Airofit kan je met 5-10 minuten training per dag je ademhalingprestaties verbeteren door het specifiek trainen van je ademhalingsspieren. Dit draagt volgens Airofit bij aan het vertragen van je ademhaling en hartslag, verlagen van je bloeddruk en daarmee het verbeteren van je slaapkwaliteit. Dit doen zij middels twee ademhalingstrainers. De basis Airofit Active van €129 en hun vlaggenschip de Airofit PRO van €299, inclusief app-abonnement. Ik ontving de Airofit PRO en mocht zelf ervaren wat ademhalingstraining inhoudt en nog belangrijker of het mij daadwerkelijk iets oplevert.

Aan de slag

Ik had een fancy ’er apparaat verwacht voor het bedrag dat je betaalt en de functie van een ademhalingstrainer, maar wellicht is dat mijn onwetendheid. Het apparaat voelt stevig aan en ziet er robuust uit. Volgens Airofit is het apparaat gemaakt van medisch goedgekeurd plastic en voldoet het aan alle veiligheidseisen. De Airofit PRO heeft een T-vorm met een mondstuk met luchtopeningen aan beide kanten. Op de luchtopeningen zit een draaiwiel waarmee je de weerstand voor de in- en uitademende lucht kan verhogen of verlagen en daarmee je longen traint. Het apparaat berekent continu het volume en de snelheid van de lucht die je in- en uitademt, de data die ontstaat is zichtbaar in de bijbehorende app.

Om te beginnen moet je dus de app installeren en het premium-abonnement activeren. Airofit rekent hier normaliter jaarlijks €40 euro voor, best jammer aangezien het apparaat aan de prijzige kant is. De app-omgeving ziet er gebruiksvriendelijk en functioneel uit. Wat mij direct opvalt is het aantal trainingssessies voor verschillende doeleinden. Variërend van het versterken van je ademhalingsspieren voor het verbeteren van je aerobe drempel, of juist nadruk te leggen op een ontspannend ademhalingspatroon voor mindfulness en herstel. Wat beter kan is de duiding van begrippen en de uitleg van verschillende trainingssessies. Ook de toelichting op je trainingsresultaten vraagt echt om meer context.

Dagelijkse longtest

Als je het apparaat aanzet dan komt de app direct in actie en vraagt je om een dagelijkse longtest uit te voeren. Hierdoor berekent de app de intensiteit en volume waarmee je in- en uitademt en bepaalt dit het niveau en voortgang van je ademhalingstraining. Ik kies voor het trainen van mijn ademhalingssterkte, dit moet mijn aerobe capaciteit verbeteren. Ik ben benieuwd, want mijn duurconditie en uithoudingsvermogen zijn best goed en voor de duidelijkheid geen enkel apparaat vergroot je longcapaciteit.

Ademhalingstraining

Op beginnersniveau zijn de trainingen best goed te doen. Ik begon met twee minuten in- en uitademen met weinig weerstand, tot in week vier waar de sessies vier minuten zijn. Dit is best pittig; vier minuten aan één stuk in – en uitademen met weerstand en dagelijkse herhaling. Volgens Airofit zou je minimaal 2×5 minuten per dag moeten trainen en het liefst 2×10 minuten per dag wil je een optimaal effect krijgen. Wat ik echt minder fijn vind, en ook mijn omgeving, is de hoeveelheid kwijl die je produceert. Een goede schoonmaak van het apparaat na elke sessie is een absolute must.

Volgens de app heb ik na een aantal weken progressie gemaakt. De longtest laat zien dat de luchtvolume in de longen bij maximaal inademen is gestegen en de intensiteit waarmee ik tijdens de trainingssessies in- en uitadem ook is verbeterd. Dat is natuurlijk bemoedigend en motiverend om vol te houden. Op de fiets tijdens trainingen en koersen kan ik nog niet vaststellen of de Airofit PRO daadwerkelijk mijn aerobe capaciteit heeft verbeterd, misschien is dit logisch omdat mijn uithoudingsvermogen al best in orde was en zal ik wellicht nog langer en intensiever mijn ademhaling moeten trainen wil ik daadwerkelijk verbetering ervaren. Wel weet ik één ding zeker, ik ben bewuster geworden van het belang van ademhalingstraining en dat de manier waarop je in- en uitademt echt wel een bijdrage kan leveren aan je prestaties op en naast de fiets.

De Airofit PRO kost €299 inclusief premium abonnement, meer info op airofit.com