Wij laaglanders gaan graag de bergen in. Ook in het voor- en najaar. En dan kom je soms voor verrassingen te staan. Wat neem je mee? Zonder dat je een complete alpine-uitrusting aanschaf of je fets moet ombouwen?

De basics

Als je gaat klimmen krijg je het warm. Dus een volledige winteroutfit hoeft niet; dat levert ontploffingsgevaar op. Verdeel alles in laagjes. Ondershirt, shirt, broek en sokken, aangevuld met losse armstukken en eventueel beenstukken. Tip: gewoon een paar armstukken van Rogelli of Van Rijsel (Decathlon). Prima spul, speciaal lycra, lekker. Die kosten respectievelijk 14,95 en 9,95 euro.

Windvangertje

Hoe meer kwaliteit, hoe duurder. Een GoreTex-body kost al snel 100 euro. Een betaalbare optie: een professionele body uit de opruiming. Zo sponsort Agu de Jumbo-Visma-ploeg en je kunt de laatste Touroutfit kopen, maar we hebben ook al een 2021-model gespot voor 45 euro.

Sokken

Koop voor de vakantie een paar betaalbare zwarte fietssokken. Ze lijken altijd schoon. Neem dan meteen lekker hoge, hippe sokken, zoals de Calobra Performance. Eén maat, 17 centimeter hoog, nog geen tientje.

Helm

Neem altijd een buff of een doek mee. Niet voor de klim, wel voor de afdaling. Zo blijft je hoofd op temperatuur en koel je niet te snel af. Tip: als je koffie of cola gaat drinken op de top, vraag om een paar servetjes. Daarmee dep je de pads in je helm en ga je droog de afdaling in.

Bril
Lekker, die wind om je oren. Maar ook: beestjes, rare vliegende torren, stof. Dus: een bril. En dan graag een hippe, zo’n grote à la Mathieu. Dan kan je voor een 100% Speedcraft gaan, maar kijk ook eens bij Siroko, Ekoï of CHPO. Die hebben brillen met grote glazen, vaak ook met meekleurend glas. De K3 The Cyclist van Siroko heb je al voor drie tientjes.

Fiets
Die moet in orde zijn. Logisch. Nog even nieuw rubber? Een set nieuwe banden is fijn, maar topmodellen zijn een aanslag op je vakantiebudget. Check de P7 Sport, One of Rubino Pro – die kosten per paar (circa 55 euro) nauwelijks meer dan één topbandje (zo’n 45 euro).

Smeermiddel
Je hebt niks aan een te vette ketting. Neem dry lube mee in een vakantieverpakking. Bijvoorbeeld de Cyclon Dry Weather Lube, slechts 25 milliliter, 4 euro.

Binnenband
Je weet maar nooit, dus neem mee in je zadeltasje. Een bandje voor 25 millimeter past doorgaans altijd. Let op de juiste lengte van het ventiel! Liever een te lang ventiel dan te kort, neem dan 60 of 80 millimeter lengte. Een Schwalbe SV15 kost circa 5 euro.

Pompje
Je kunt voor een eenvoudig minipompje gaan, zoals de SKS Raceday Mini Fietspomp, de Pro Compact of de Zefal Air Profil.