Je bent lekker aan het fietsen met een gangetje van 30 km/uur, als er plots een man (met flinke buik) van rond de 60/65 jaar je passeert. Zijn mijn banden lek? Heb ik een inzinking? Heb ik wel goed genoeg gegeten en gedronken? Nee, dat is het probleem niet. De man rijdt op een e-bike. België gaat er iets aan doen en zorgt er met een speciale regel voor dat e-bikes die een snelheid van 45 km/uur kunnen halen niet meer welkom zijn op de fietspaden.

Zoeffietsen

In België worden die e-bikes al ‘zoeffietsen’ genoemd. De e-bikes worden nu in dezelfde categorie geplaatst als de bromfiets Klasse B, die ook een maximale snelheid van 45 km/uur kunnen halen. Bromfietsers mogen niet op de fietspaden, maar toch is er een ‘maar’. “Het verbod valt op te lossen door verkeersborden te hangen dat op dat fietspad een uitzondering geldt voor een snelle elektrische fiets, maar dat gaat al snel om een paar honderd verkeersborden in een gemeente,” aldus kamerlid David Geerts tegen De Standaard. Een dure investering, dus erg onwaarschijnlijk.

Dan is er nog een ander probleem, want wie gaat controleren dat er geen razendsnelle e-bikes meer op de fietspaden rijden? “Wat wij vrezen, is dat veel gemeenten niet meteen in actie gaan schieten om extra verkeersborden te hangen,” met als gevolg dat de politie de komende weken niet direct jacht zal maken op de e-bikes.

Wil je weten wat de regels zijn van de ANWB? Kijk dan op hun site.