In de wielrennerij worden traditioneel de eerste gesprekken gevoerd tijden de Tour de France. Vervolgens is het voor de media speculeren en rond de pot draaien tot 1 augustus. Vanaf deze datum mogen ploegen en renners met nieuws naar buiten komen. Een officiële transferperiode. Dat zit in het mountainbikewereldje net wat anders.

Waar de World Tour-renners dus vanaf 1 augustus het heuglijke nieuws mogen melden blijft het bij de dikke banden vaak langer stil. Want hoewel de wielrenners vroeg communiceren, vind de daadwerkelijke transfer vaak pas op 1 januari plaats. Datzelfde geldt voor de mountainbikers met als verschil dat de wisseling van het nieuwe jaar hier traditiegetrouw ook het moment is om dat nieuws te delen.

En zo zien we de afgelopen periode een hele reeks aan verplaatsingen van ploegen, afzwaaiende renners of aangetrokken nieuwe talenten. Zowel in het cross-country circuit als bij de enduro en downhill lijkt het een druk jaar als het gaat om transfers. De belangrijkste en meest opmerkelijke moves voor je op een rijtje:

Simon Andreassen & Alan Hatherley naar Cannondale

Jarenlang was hij de grote belofte. De Deen Simon Andreassen kon het tot dit jaar vaak net niet waarmaken. Een grote verrassing was dan ook de overwinning van de eerste wereldbeker dit jaar in Nova Mesto. Andreassen fietste samen met de Zuid-Afrikaanse belofte Alan Hatherly de afgelopen jaren voor Specialized Factory Racing. Hatherly won in deze periode onder andere het WK E-bike. Maar ook de wereldtitel bij de beloften, net als Andreassen.

Beiden maken nu de overstap van Specialized naar Cannondale en ruilen daarmee hun Epic in voor een Scalpel. Bij Cannondale kwam ruimte doordat Maxime Marotte het team verliet.

 

Sarrou, Stigger en meer naar Specialized

Na het vertrek van beide Specialized-heren ontstond er ruimte om het Factory Racing Team nieuw leven in te blazen. Na jarenlange dominantie met Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy wilde het de afgelopen jaren niet echt lukken. Nu ook Andreassen vertrokken is en eind dit seizoen meervoudig wereldkampioene en landgenoot Annika Langvad stopte met de wedstrijdsport ontstond de mogelijkheid voor een flinke shuffle. Zo werd kersvers wereldkampioen Jordan Sarrou aangetrokken.

Buiten de Fransman Sarrou zocht ook de winnaar van de wereldbeker in Val di Sole (2019) Gerhard Kerschbaumer de aansluiting bij het team. Bij de dames werd de Oostenrijkse Laura Stigger gestrikt. Zij werd al ondersteund door Specialized, maar maakt nu de stap naar het fabrieksteam. Als laatste mogen we Sina Frei noteren. Frei komt over van het Ghost Team waar ook de Nederlandse Anne Terpstra fietst.

Pauline Ferrand-Prévot sluit aan bij Absolute Absalon

Eerder kondigde Ferrand-Prévot haar afscheid op de weg al aan. Met het wegvallen van Sarrou bij de Absolute Absalon ploeg was de komst van Ferrand-Prévot dan ook geen verrassing. De ploeg wordt gerund door levende legende Julien Absalon. Niet geheel toevallig de partner van Ferrand-Prévot. 1+1=2. Prévot wil de komende jaren genieten op de mountainbike en met de regenboogtrui in haar bezit moet dat vast goed komen.

Hans Becking start een Spaans avontuur

Veel professionele mountainbikers hebben we niet in Nederland. Hans Becking is al jarenlang een van de vaste waarden. Vroeger cross-country, nu vooral marathon. Onze collega ruilt het Italiaanse zebratruitje van het DMT-team in voor het Spaanse Buff-Scott.

Batty stapt over naar Canyon

De Canadese coureur die jarenlang uitkwam voor het team van Trek Factory Racing stapt over naar het Duitse Canyon. Het grote doel is Tokio aankomende zomer. We hopen dat Emily aankomend seizoen verder voorin het veld te vinden is dan afgelopen jaar. Canyon zet in de wedstrijdsport vooral in op enduro en downhill. Het merk heeft dan ook geen officieel XC-team. Wel zijn ze natuurlijk framesponsor van Mathieu van der Poel en het Alpecin-Fenix team. Niet het team waar Batty deel van uit gaat maken.

Hart naar Cube

Als aanvoerder van het Madison Saracan Team heeft Danny Hart jarenlang prijs gereden. Dat het niet echt lekker boterde tussen Hart en de ploeg was een publiekelijk geheim. Danny maakt dan ook de overstap naar het Cube Factory Team. Daar komt plaats doordat onder andere Phil Athwill is vertrokken.

Ropelato samen met Cannondale

Ropelato is al jaren een bekende enduro/freerider. Een aantal jaar geleden stopte hij met het rijden van Enduro wedstrijden. Wel bleef hij actief en zagen we hem bij bijvoorbeeld de Crankworx evenementen. Nu wil rope-a-dope zijn comeback maken en zich opnieuw meer focussen op competitie. Betekent dit dat we Cannondale ook weer in de EWS vooraan gaan zien?

Marrotte op Santa Cruz

De Fransman zagen we dit korte World Cup-seizoen continu in de kopgroep. Het waren zijn laatste wedstrijden op een Cannondale. Marotte zien we volgend seizoen terug op een Santa Cruz en komt uit voor Santa-Cruz / FSA waar ook Luca Braidot deel van uitmaakt. Dit betekent niet enkel een transfer voor Marotte, maar ook de bevestiging dat Santa Cruz groot uitpakt met een World Cup XC team!

Vergier naar Trek Factory Racing

Winnaar van diverse wereldbekers en smaakmaker van het 2020 downhill-seizoen Loris Vergier vertrek dan weer bij Santa Cruz. Na een aantal jaar Specialized en later de Syndicate is het nu tijd voor een nieuw avontuur bij het Trek Factory Racing Team. Vergier wordt daar ploeggenoot van wereldkampioen Reece Wilson. Die laatste heeft zijn contract bij Trek inmiddels voor meerdere jaren verlengd.

Holl niet meer op YT

Ze zou het WK in thuishaven Leogang winnen. Iedereen keek uit naar haar resultaten dit jaar, het eerste jaar waarin ze tussen de elite mocht rijden na jarenlang de junioren categorie gedomineerd te hebben. Holl crashte echter de dag voordien en kwam nooit in actie. Eén ding is zeker: volgend jaar zien we Vali niet meer op een YT. Het merk waar ze al bijna haar hele loopbaan mee samenwerkte. Waarop we de Oostenrijkse aankomend seizoen gaan zien is nog niet bekend.


Foto: Redbull contentpool